15 miljoen en meer op het spel: Ajax-PSV ook financieel van cruciaal belang

10 januari 2021 om 13:00
Laatste update: 10 januari 2021 om 12:54

We hebben pas 14 van de 34 speelrondes gehad, maar het lijkt erop dat we nu al weten wie om de titel gaan strijden: Ajax en PSV staan op één punt van elkaar en kruisen meteen na de winterstop de degens. Dat de belangen direct levensgroot zijn, is duidelijk: niet alleen in sportief, maar ook in financieel opzicht. VoetbalPrimeur zet de belangrijkste cijfers op een rij.

Dat het verschil tussen plek één en plek twee zoveel groter is dan één plaatsje, weten we sinds de vorige zomer. AZ stelde niet voor niets alles in het werk om direct de Champions League in te gaan. Ajax mocht zich uiteindelijk in het miljardenbal melden en kon in één klap 41 miljoen euro bijschrijven: een startpremie van 15,25 miljoen, 6 miljoen aan tv-gelden én nog eens 19,5 miljoen op basis van Ajax' Europese prestaties van de voorbije tien jaar.

Liever kijken dan lezen? Bekijk dan hier onze explainer over de financiële belangen van Ajax-PSV:

AZ overleefde uiteindelijk één Champions League-voorronde, belandde vervolgens in de Europa League en stond bij de start van het Europese seizoen op zes miljoen: een startpremie van 2,92 miljoen, een coëfficiëntafhankelijke premie van 2,6 miljoen, een bonus van 480 duizend euro voor het overleven van één Champions League-voorronde en 1,39 miljoen aan tv-inkomsten.

Welke bedragen volgend seizoen in de Europese toernooien verdiend kunnen worden, is nog niet bekend en hangt af van meerdere factoren (hoeveel clubs recht hebben op de Nederlandse tv-pot en of er weer publiek naar de stadions mag bijvoorbeeld). Wat echter vaststaat, is dat de inkomsten uit de Europa League en de nieuwe Conference League fooien zijn, in vergelijking met de Champions League-bedragen.

Champions League-hoofdgerecht, Europa League-kruimels
Kijk alleen al naar de bonus per behaald punt in de groepsfase: dit seizoen is dat 9 ton in de Champions League en 1,9 ton in de Europa League. Een gelijkspel in de Champions League-poulefase levert bijna twee keer zoveel op als een overwinning in de Europa League-poulefase. En wat te denken van de bonussen? PSV is als eerste in zijn poule geëindigd en heeft de knock-outfase gehaald: goed voor anderhalf miljoen extra. Ajax had in één klap 9,5 miljoen geïncasseerd als het de laatste 16 in de Champions League had gehaald...

VP zette na de eerste seizoenshelft al de Europese verdiensten van Ajax, PSV, AZ en Feyenoord op een rijtje:

De tussenbalans na de eerste helft van het seizoen: Ajax heeft toch nog 48 miljoen overgehouden aan zijn Champions League-avontuur, PSV overwintert met ruim 11 miljoen, de inkomsten van AZ bleven net onder de 9 miljoen steken en Feyenoord heeft 7,5 miljoen euro overgehouden aan zijn zes Europa League-wedstrijden. Logisch dus dat de Ajax en PSV aan het einde van de rit eigenlijk geen genoegen kunnen nemen met plek twee in de Eredivisie. Als je op 16 mei al weet dat de Champions League-miljoenen binnen zijn, is het bovendien een stuk makkelijker beleid maken dan wanneer je eerst nog een paar voorrondes moet zien te overleven.

Coronaschade in Amsterdam en Eindhoven
Bovendien kunnen de nummers één en twee van Nederland de extra miljoenen prima gebruiken. Ook Ajax en PSV zijn niet ongeschonden door de coronacrisis heen gekomen, bewijzen de laatste jaarcijfers. De inkomsten van Ajax zijn vorig seizoen met ruim 37 miljoen euro gedaald, terwijl PSV er 22 miljoen euro op achteruit ging. Dat had ook te maken met de tegenvallende prestaties in Europa, maar het stopzetten van de competitie heeft er bij beide topclubs in gehakt. PSV concludeerde begin oktober dat de uitbraak van het coronavirus de club zeven miljoen euro heeft gekost. Ajax liep alleen al qua kaartverkoop 1,7 miljoen mis.

Inmiddels zijn we weer een paar maanden verder en mogen er nog altijd geen fans naar de stadions. Ajax moet tegenvallende inkomsten compenseren met uitgaande transfers, van bijvoorbeeld Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Sven Botman. PSV cashte aan het begin van het jaar voor Steven Bergwijn, maar is nog lang niet uit de zorgen. "Als we uit de rode cijfers willen blijven, moeten we in de zomer spelers verkopen", liet directeur Toon Gerbrands niet voor niets weten.

Extra Europese inkomsten zijn dus pure noodzaak, voor beide clubs. En waar kun je die inkomsten beter halen dan in de Champions League? De kampioen van de Eredivisie is sowieso verzekerd van 15 miljoen en komt door een variabel aantal extra inkomsten vrijwel altijd boven de dertig miljoen uit. Eén ding is zeker: het seizoen is nog lang, maar de winnaar van Ajax-PSV mag de champagne alvast koud zetten.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)