Ajax strandt in de Champions League en gaat met 48 miljoen de Europa League in

10 december 2020 om 14:00
Laatste update: 10 december 2020 om 14:01

Uithuilen en in de Europa League opnieuw beginnen voor Ajax: het Champions League-avontuur van de Amsterdammers is na zes wedstrijden alweer ten einde. De Amsterdammers hebben wel circa vijftig miljoen euro overgehouden aan het verblijf in de Champions League. VoetbalPrimeur zet de cijfers op een rijtje.

In tegenstelling tot in vorige jaren hoefde Ajax geen voorrondeduels te spelen. Voordat de eerste bal getrapt werd, mocht Ajax al ongeveer 41 miljoen euro bij elkaar schrijven: een startpremie van 15,25 miljoen, een extra premie van bijna twintig miljoen – op basis van Ajax' positie op de Europese coëfficiëntenranglijst – én zes miljoen euro aan tv-inkomsten.

Hoe het Ajax sindsdien verging, weten we inmiddels: twee zeges op FC Midtjylland, één remise tegen Atalanta Bergamo en drie nederlagen. Het is goed voor 6,3 miljoen euro extra – de UEFA keert negen ton per punt uit – maar niet voor een plek in de knock-outfase. En dat scheelt een slok op een borrel voor Ajax. De club kan nu een bonus van vijf ton bijschrijven, voor zijn plek bij de laatste 32 van de Europa League. Een ticket voor de achtste finales in de Champions League had 9,5 miljoen opgeleverd...

Ajax kon bovendien geen inkomsten uit de kaartverkoop halen, zoals dat in de vorige seizoenen wel het geval was. Als Ajax ver komt in de Europa League, kan het nog een paar bonussen incasseren: 1,1 miljoen voor de achtste finales, 1,5 miljoen voor de kwartfinales, 2,4 miljoen voor de halve finale, 4,5 miljoen voor een finaleplek en vier miljoen voor de winnaar, plus een startpremie van 3,8 miljoen euro voor de Europese Super Cup.

Op dit moment staat Ajax op bijna 48 miljoen euro, in het meest gunstige geval kan Ajax nog ruim zeventien miljoen euro bijschrijven aan Europa League-bonussen. Dat is uiteraard peanuts in vergelijking met de Champions League. Op extra inkomsten uit de kaartverkoop lijkt Ajax ook al niet te hoeven rekenen. Bovendien moet Ajax ook een deel van deel van zijn inkomsten afstaan aan het Eredivisie-solidariteitsfonds. De Amsterdammers gaan dus niet in de buurt komen van het topjaar 2018/2019, toen er bijna honderd miljoen euro binnengeharkt werd.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)