Eredivisie-conclusies: Super January, verzet tegen KNVB en 'zondagjes PSV'

22 juli 2020 om 10:30

De KNVB heeft woensdagochtend het concept-programma van het Eredivisie-seizoen 2020/2021 openbaar gemaakt. Zoals aangekondigd is er maximale flexibiliteit ingebouwd - en dat heeft grote gevolgen. VoetbalPrimeur zet de belangrijkste conclusies op een rij.

Het nieuwe Eredivisie-seizoen begint normaal gesproken met de strijd om de Johan Cruijff Schaal, maar dat duel is door het gebrek aan een kampioen en bekerwinnaar geschrapt. Op zaterdag 12 september openen FC Utrecht en AZ het seizoen in Stadion Galgenwaard. De aftrap is om 16.30 uur, een nieuw aanvangstijdstip in de Eredivisie dat geregeld zal terugkeren.

FC Utrecht - AZ wordt de eerste wedstrijd sinds 8 maart, toen FC Groningen en PSV het laatste duel speelden voordat het coronavirus de competities in Nederland stillegde. Groningen en PSV treffen elkaar ook in het openingsweekend. Dat kan een bijzondere wedstrijd worden voor Arjen Robben, die is teruggekeerd bij Groningen. In 2002 verruilde hij zijn grote liefde voor PSV.

Super January
Januari is de topper- en Klassieker-maand in de Eredivisie, met liefst zes onderlinge duels tussen Ajax, AZ, Feyenoord en PSV. Ajax - PSV is op zondag 10 januari de eerste topwedstrijd van het seizoen, drie dagen later al speelt PSV thuis tegen AZ. De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord wordt op zondag 17 januari in de Johan Cruijff Arena gespeeld. De wedstrijd in De Kuip staat half mei in speelronde 32 gepland.

Daarmee heeft de Eredivisie wel iets weg van de Premier League, waar al jaren rond de jaarwisseling een reeks topaffiches op het menu staat. Door alle wedstrijden tussen Ajax, AZ, Feyenoord en PSV in 2021 te programmeren, neemt de KNVB het idee van Ajax-directeur Edwin van der Sar over. De kans is groter dat er tegen die tijd weer meer publiek bij de duels aanwezig kan zijn. Naast de toppers worden worden ook de meeste streekderby's pas vanaf januari gespeeld.

Het heeft wel consequenties voor kleinere clubs: zo krijgt FC Groningen al vroeg in het seizoen PSV en Ajax op bezoek en mist het daarmee belangrijke recettes, waarvan veel clubs afhankelijk zijn, zo is wel gebleken tijdens de coronacrisis. Sommige clubs hebben in december al vier, vijf of zes keer tegen de vier topclubs gespeeld.

Verzet tegen nieuwe tijdstippen
De nieuwe aftraptijden zorgen voor veel rumoer. Op zaterdag klinkt nu om 16.30 uur, 18.45 uur, 20.00 uur en 21.00 uur het eerste fluitsignaal. Op zondag is dat 12.15 uur, 14.30 uur en 16.45 uur. Vooral de zaterdag 16.30 uur stuit op veel verzet. "Supporters nemen een seizoenkaart in de veronderstelling op zaterdagavond of zondagmiddag naar het stadion te gaan, maar missen nu mogelijk al één wedstrijd omdat ze op zaterdagmiddag werken of zelf sporten", stelt Matthijs Keuning van Supporterscollectief Nederland. FC Utrecht en AZ zijn op 12 september de eerste teams die op het nieuwe tijdstip spelen.

Van de top-vier begint AZ het vaakst een Eredivisie-wedstrijd om 16.30 uur op zaterdag: tegen FC Utrecht, PEC Zwolle én FC Twente. Ajax speelt op het tijdstip tegen VVV-Venlo en PSV treft Twente. Feyenoord speelt volgens het concept-programma geen enkele keer om 16.30 uur.

'Zaterdagavondjes PSV' zeldzaamheid
Opvallend is dat PSV zelden op zaterdag speelt. Het eerste 'zaterdagavondje PSV' is pas op 23 januari 2021, als RKC in het Philips Stadion op bezoek komt. Van de eerste 21 competitieduels van het seizoen staan er slechts drie op zaterdag gepland. Het kan overigens niet los worden gezien van de Eindhovense kansen om de groepsfase van de Europa League (elke donderdag) te bereiken. Ook Willem II speelt voornamelijk op zondag.

Fortuna Sittard, RKC Waalwijk, AZ en Vitesse zijn betrokken bij de opmerkelijkste aftraptijden in het competitieschema. Op dinsdag 22 december begint Fortuna - RKC om 16.30 uur. Een dag later trappen AZ en Vitesse op hetzelfde tijdstip af.

In de week van 21 december zal de KNVB die laatste twaalf speelrondes definitief invullen. Dat is vroeg genoeg voor burgemeesters en de lokale autoriteiten. Het is een van de maatregelen die de KNVB neemt om zo flexibel mogelijk te blijven in het geval van een nieuwe grote corona-uitbraak.