UEFA 'shockeert' met Champions League 2.0: de gevolgen voor Ajax, PSV en Europa

12 december 2018 om 16:00
Laatste update: 13 december 2018 om 07:14

Uit gelekte plannen van de UEFA blijkt dat de Europese voetbalbond achter de schermen bezig is met een totale renovatie van de Champions League. De volledig nieuwe opzet van het miljardenbal heeft grote gevolgen voor spelers, clubs en alle grote competities van Europa. VoetbalPrimeur duikt in de materie.

Het goed ingevoerde BILD pakte woensdag groot uit met het nieuwe project van de UEFA. 'Dit gaat heel Europa shockeren: Champions League in het weekend!', kopte de grootste boulevardkrant van Duitsland. Wat blijkt: er liggen plannen om de affiches die nu op dinsdag- en woensdagavond worden afgewerkt, te verplaatsen naar zaterdag en zondag. Minstens zo belangrijk: de nationale competities van de grootste voetballanden moeten inkrimpen om dit ambitieuze voornemen mogelijk te maken.

Op de burelen van de UEFA voert poen al jarenlang de boventoon. Ook het nieuwe plan voor een 'Champions League 2.0' heeft commerciële motieven, weet BILD. De grote clubs uit Engeland, Duitsland, Italië en Spanje komen nu doordeweeks tussen 19.00 uur en 23.00 uur in actie - geen handige tijden voor de honderden miljoenen fans uit Azië, die dan in bed horen te liggen en de volgende ochtend op hun werk worden verwacht. De UEFA wil meer profiteren van de immense populariteit van de Champions League in met name China en denkt dat te kunnen doen door wedstrijden in het miljardenbal te verplaatsen naar het weekend. 


UEFA-president Aleksander Ceferin en Andrea Agnelli, baas van de ECA, de organisatie die de grootste clubs van Europa vertegenwoordigt, hebben een revolutie voor ogen. Onder meer de Premier League, de Serie A en de Bundesliga zullen moeten inkrimpen om Champions League-speelrondes in het weekend te faciliteren. Er moet op de voetbalkalender veel meer ruimte komen voor internationale affiches. Daarnaast willen de UEFA en de ECA méér speelrondes op doordeweekse dagen zien. 

Veertien groepsduels
De opzet van de Champions League moet ook op de schop. Al jarenlang bestaat de groepsfase van het toernooi uit acht groepen met vier ploegen. Ceferin en Agnelli hebben volgens BILD een plan met vier groepen van acht teams in gedachten. In de praktijk betekent dit dat er veertien in plaats van zes groepsduels worden gespeeld. Lees: meer kijkers, meer premies, meer recettes, hogere inkomsten. De nummers één tot en met vier plaatsen zich voor de achtste finales.

In deze opzet lijkt het voor clubs uit kleinere voetballanden een mission impossible om door te stoten in het toernooi. Hoe meer groepsduels, hoe waarschijnlijker de kans dat grote clubs met brede selecties als winnaar uit de strijd komen. Precies wat de UEFA voor ogen heeft, natuurlijk. 


Football Leaks kwam een maand geleden naar buiten met de plannen voor een zogenaamde Super League. Om hun populariteit verder uit te buiten en meer inkomsten te generen, zouden de grootste ploegen van Europa - inclusief Ajax - achter de schermen overwegen om een nieuwe supercompetitie op te starten. De opzet voor een Champions League 2.0 lijkt een tegemoetkoming: de UEFA ziet een afscheiding van de grote namen vanzelfsprekend als een grote bedreiging. Dit plan moet ook tientallen miljoenen extra's opleveren per club. 

Al met al lijkt het een kwestie van tijd voordat het voetballandschap zoals we dat nu kennen, volledig op de schop gaat. Het geld regeert en de UEFA wil ver gaan om de machtige eliteploegen te pleasen. BILD vroeg de Duitse voetbalbond alvast om een reactie op de mogelijke Champions League-metamorfose. De DFL ziet het 'absoluut niet zitten' om de Bundesliga in te krimpen naar veertien of zelfs twaalf clubs en zo de weg te plaveien voor de plannen van Ceferin en Agnelli, liet het weten. Eerder al reageerde ook de Spaans voetbalbond gepikeerd. Wordt vervolgd. 

Zie jij Champions League-wedstrijden in het weekend zitten? Verdienen deze plannen van de UEFA een kans? Deel je mening in de comments!