Spaanse kritiek op Kuipers verstomt: 'Hij is meer dan welkom in ons land'

2 juli 2018 om 19:00

De WK-eliminatie hakt erin in Spanje. In de achtste finale was Rusland te sterk, waarna de Spaanse furie zich richtte op Björn Kuipers en videoscheidsrechter Danny Makkelie. VoetbalPrimeur peilt met Oriol Diez Reig van Futbol1 de stemming.

Kuipers floot in Moskou zijn derde WK-wedstrijd en dat ging opnieuw niet onopgemerkt voorbij. Hij gaf Rusland een penalty na een handsbal van Gerard Piqué en in de verlenging zag hij niets in een duikeling van Sergio Ramos. Team Kuipers, inclusief videoref Danny Makkelie, viel op weinig fouten te betrappen, maar denken ze er in Spanje ook zo over?

Hoe wordt in Spanje gepraat en geschreven over Kuipers?
Diez Reig: "De mensen in Spanje weten dat Kuipers heeft gedaan wat hij moest doen. Hij is niet schuldig aan het slechte voetbal en de WK-uitschakeling. Natuurlijk zijn er mensen die stellen dat Kuipers te schijterig was, maar die zijn in de minderheid."

Was het volgens de Spanjaarden een penalty voor Ramos?
"Nee, de meeste mensen vinden van niet. Het is geen penalty. Althans, het is niet genoeg voor een penalty. De meest fanatieke supporters zullen zeggen dat het de schuld van de scheidsrechter is, maar uiteindelijk zijn er weinig mensen die vinden dat er een zuivere overtreding werd gemaakt op Ramos."

Wat zeggen ze in Spanje over handsbal van Piqué?
"Dit was wél een penalty, heel duidelijk. Daar is absoluut geen twijfel over. De scheidsrechter heeft het bij het rechte eind, punt. De mensen die het hier niet mee eens zijn, zeggen dat Kuipers is gezwicht voor de druk van het gastland. Ook in de Spaanse media wordt daarover gespeculeerd, maar échte aanwijzingen zijn er niet."

Real Madrid-legende Manolo Sanchís haalde uit naar Kuipers. Waren er meer prominente Spanjaarden met kritiek?
"Ja, oud-international José Antonio Camacho. Hij was één van de drie analisten bij Mediaset España en zei tijdens de wedstrijd dat het een penalty was. Daarnaast klaagde hij steen en been over de VAR (Makkelie, red.)."

Concluderend: moet Kuipers z'n vakantie aan de Costa del Sol door laten gaan?
"Haha, natuurlijk. Kuipers kan zonder problemen op vakantie in Spanje. Hij heeft het goed gedaan en het was Spanje dat een slechte wedstrijd speelde. Kuipers is nog steeds meer dan welkom in ons land."

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur.nl)