Quainoo: van voetbalhemel naar voetbalhel

23 november 2011 om 20:09

De spits gold in de zeven jaar die hij doorbracht bij PSV als één van de groeibriljantjes in de jeugdopleiding van de Eindhovense club. Niet alleen in Noord-Brabant was men overtuigd van zijn kwaliteiten, ook in Zeist werd hij op de voet gevolgd. Een prachtige toekomst leek weggelegd voor Quainoo. Leek, want jaren later houdt hij zijn conditie op peil bij het Engelse Burton Albion. Dromen doet hij nog steeds.

"Na zeven jaar bij PSV gespeeld te hebben, besloten we uit elkaar te gaan. Er was teveel gebeurd", zegt de in Santa Clara (Cuba) geboren spits tegenover VoetbalPrimeur. Hij probeerde het even bij Helmond Sport, ging aan de slag bij Haarlem, maar de wil om Nederland te verlaten had al een poosje de overhand. Een jeugdtrainer van Tottenham Hotspur bood uitkomst.

Slecht advies
Quainoo was negentien toen hij vertrok bij PSV. "Het is nooit mijn keuze geweest om te vertrekken", zegt hij. "Ik zat tegen het eerste elftal al, wilde blijven. Veel mensen binnen de club hadden vertrouwen in me." Slecht advies van zijn agent leidde zijn vertrek in. Een leerschool. Zoals Quainoo in zijn laatste seizoen bij PSV sowieso veel leerde.

"Eén slechte operatie", klinkt het. Wat een doodnormale enkeloperatie zou moeten zijn, draaide uit op een drama. "In plaats van de drie weken revalidatie die er voor stond, ben ik een jaar uit de roulatie geweest. Toen ik me voor de tweede keer liet opereren bij een andere arts, bleek dat de eerste operatie dramatisch was verlopen."

'Ik werd depressief'
"Ik werd depressief. Het ene moment was ik het mannetje, het andere moment keek niemand meer naar me om. Mijn agent zette mij aan om een breuk te forceren bij PSV. Ik was speler van Oranje onder 19, speelde jarenlang bij PSV. Ik dacht dat er wel een club zou komen. Dat viel tegen. Uiteindelijk koos ik voor Helmond Sport", vertelt Quainoo.

Zijn verblijf bij Helmond Sport was kort ('Het klikte niet'), Haarlem bood de spits een contract aan. Confronterend voor een speler die in het verleden op het lijstje stond bij clubs als Manchester United en Tottenham Hotspur. Hij besloot zijn stoute schoenen aan te trekken. "Tottenham vertelde mij na een toernooi in België dat de club gecharmeerd van me was. Ik heb contact opgenomen en kreeg toestemming om mee te trainen in Londen."

'Voor het eerst sinds jaren weer fit'
Eenmaal in Engeland werd de vrees van Quainoo bevestigd. "Ik ben te snel na mijn tweede operatie weer begonnen met voetballen, heb jaren met pijn rond gelopen. Ik heb besloten om te stoppen met proberen en eerst helemaal fit te worden. Ik kon terecht bij een revalidatiecentrum in Newcastle. Tottenham heeft me in die periode altijd gesteund. Ik ben nu weer honderd procent fit, voor het eerst sinds jaren."

Quainoo houdt zijn conditie in Londen op peil bij Bishop Stortford FC, een clubje uit de Conference North waar oud-Tottenham-speler Ian Walker de touwtjes in handen heeft. De Engelsen willen maar wat graag in zee met Quainoo, maar de spits heeft hogere doelen. "Ik ben weer helemaal fit. Ik was eerder al dicht bij een contract bij FC Magdeburg, maar toen werd trainer Ruud Kaiser ontslagen. Dat is helaas niet doorgegaan."

Een terugkeer naar Nederland behoort inmiddels ook weer tot de mogelijkheden. "Ik was even klaar met Nederland, maar ik heb nu weer zin om mezelf te laten zien. Ik kreeg de naam een bad boy te zijn. Onzin! Dat ben ik absoluut niet. Toen ik bij PSV speelde trainde ik en ging ik daarna direct naar huis om voor mijn twee broertjes te zorgen. Ik leefde voor mijn sport. Ik wil het verleden nu achter me laten en weer lekker ballen."

Bekijk het profiel van Bernard Quainoo op Transfervrijevoetballers.nl.

Lees meer over:

Deel via