Farioli wil 'mariniersmentaliteit' en 'orkest' bij Ajax:

Farioli over roulatiebeleid bij Ajax: 'Alleen die twee hebben reden tot klagen'

Vandaag om 07:00
Laatste update: om 07:00

Francesco Farioli stelt alles in het werk om bij Ajax een hecht collectief te smeden. De 35-jarige oefenmeester verlangt volledige toewijding van zijn spelers, zo blijkt wel uit een voorbeeld na de gewonnen toppers tegen Feyenoord en PSV. 

Na die bijzondere week staat Farioli zichzelf toe om even te genieten van het succes. Met vrienden die op bezoek zijn viert hij de overwinningen in een restaurant in Amsterdam. Als er niet was gewonnen, was het etentje er echter niet gekomen. "Dan had ik ze mee naar huis genomen voor een kop thee", zegt de Italiaan tegen NRC. "Ik vraag van mijn spelers volledige toewijding, dan zou ik geen goed voorbeeld geven als ik na een nederlaag de stad in ging." Het eten zou hem bovendien niet smaken. "Bij verlies heb ik liever een bordje droge pasta met wat Parmezaanse kaas. Noem het boetedoening", glimlacht hij.

Mariniersmentaliteit
Naast toewijding hoopt Farioli ook op een saamhorigheidsgevoel bij Ajax. "Er zijn altijd spanningen, vooral als je net begonnen bent en pijnlijke beslissingen moet nemen. Maar ik zie het juist als een van mijn grootste uitdagingen om een gevoel van saamhorigheid te creëren. Alleen dan ontstaat er wat ik een mariniersmentaliteit noem: een hechte groep met een missie." Hij verdedigt daarom zijn roulatiebeleid. "Ook dat is er onder meer op gericht dat iedereen een bijdrage levert, kansen krijgt en zich volwaardig onderdeel voelt van de groep. Alleen mijn twee reservekeepers hebben reden tot klagen", meent de trainer.

'Voetbal als een orkest'
Farioli geeft verder aan dat hij 'de aandacht voor individuele prestaties overdreven vindt'. "Afgezien van Messi en Maradona zijn er maar heel weinig spelers die in hun eentje het verschil maken tussen winst en verlies." Hij wijst op de maatschappij, waarin mensen snel bewierookt of afgebrand worden. "Daar hou ik niet van. (...) Ik zie voetbal als een orkest waarin iedereen top moet presteren én moet samenwerken om tot iets moois te komen. Daarom ben ik ook geen fan van jazzmuziek, die is me te veel gericht op solisten in plaats van op de melodie."

In het voetbal is echter een tegenovergestelde trend te zien. "Dat vind ik ook heel zorgelijk. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen belang, maar de betekenis van het spel schuilt voor mij in de collectieve prestatie."