'Feyenoord minst gezonde topclub van Nederland'

'Feyenoord minst gezonde topclub van Nederland: negatieve spiraal dreigt'

8 november om 14:10

Hoewel Feyenoord een positief jaarverslag naar buiten bracht, is het 'de minst gezonde topclub van Nederland'. Dat oordeelt Voetbal International na een duik in de financiële cijfers van de Rotterdammers.

Feyenoord pronkte in oktober met de op één na grootste winst ooit. De Stadionclub boekte een nettowinst van 9,5 miljoen euro en draaide een omzet van 125,7 miljoen euro. Daarmee bleef Feyenoord wel achter bij Ajax en PSV, die allebei zo'n 152 miljoen verdienden. Bovendien kwam de groei bijna alleen voort uit de Champions League-deelname, constateert VI.

'Exclusief Europees voetbal verdient PSV (93 miljoen) in een kleiner stadion en met een kleinere achterban meer dan Feyenoord (82 miljoen)', meldt het weekblad. Dat Feyenoord De Kuip niet in eigen beheer heeft, speelt daarin een rol. Het tweede punt dat wordt aangestipt is het saldo op de bankrekening. Feyenoord had slechts 62.000 euro op de bankrekening staan bij afsluiting van het boekjaar op 30 juni. Zo'n lege clubkas is ongebruikelijk. Ajax (35 miljoen), PSV (22 miljoen) en AZ (14 miljoen) deden het wat dat betreft beduidend beter. Ook moest Feyenoord geld lenen om de rekeningen te betalen, hoewel het sportief een succesvolle periode doormaakt. In het najaar van 2023 werd bij een niet nader genoemde partij tien miljoen opgenomen. 

VI constateert verder dat Feyenoord een grotere transferbroek heeft aangetrokken. De verkoopprestaties zijn verbeterd, maar de lat is erg hoog gelegd. De afschrijving op de selectie liep op tot 38 miljoen. Dat is twaalf miljoen meer dan bij PSV, dat dan wel weer meer geld kwijt was aan salarissen. Voor dit seizoen lijken de transfers van Mats Wieffer en Lutsharel Geertruida niet genoeg om de transferafschrijving te dekken. Hoewel de Champions League-inkomsten rode cijfers zullen voorkomen, is de situatie helder. 'Met dit kostenplaatje moeten in feite elk seizoen twee tot drie spelers worden verkocht voor de hoofdprijs. Tegelijk mag dit niet ten koste gaan van de prestaties, want door het sterk gegroeide personeelsbestand en salarishuis zijn de uitgaven te hoog voor de Europa League.'

In tegenstelling tot PSV en Ajax heeft Feyenoord bovendien een kleinere buffer om slechte transferzomers op te vangen. Het eigen vermogen van de Rotterdammers bedraagt 15 miljoen. Ajax (226 miljoen), AZ (72) en PSV (40) hebben meer vet op de botten. Al met al doet het beleid denken aan Ajax een paar jaar geleden. 'Casino Coolsingel', stelt VI. De druk is groot om te presteren op de transfermarkt en in de Champions League. 'Zodra het balletje een keer de verkeerde kant op valt, belandt Feyenoord op deze manier direct in een negatieve financiële spiraal.'