Dit gaf Ten Hag uit aan aankopen bij United

Het transferbonnetje van Ten Hag: United spendeerde honderden miljoenen

Vandaag om 16:15

Erik ten Hag mocht sinds zijn komst naar Manchester United met miljoenen smijten op de transfermarkt, maar ook met de aankopen kreeg hij zijn team nooit echt op de rails. VoetbalPrimeur duikt in het totale transferbonnetje van de Nederlandse manager op Old Trafford.

2022/2023: 238,02 miljoen

Antony (95 miljoen euro)
Ajax ontving de absolute hoofdprijs voor Antony, die de hoge verwachtingen nimmer waarmaakte. De Braziliaanse rechtsbuiten lijkt zijn langste tijd bij Manchester United al gehad te hebben. In 87 wedstrijden kwam hij niet verder dan twaalf doelpunten en vijf assists. Daarmee dreigt Antony zelfs het stempel te krijgen van 'slechtste aankoop in de Premier League-historie'.

Casemiro (70,65 miljoen euro)
Als gevestigde naam streek Casemiro neer op Old Trafford. De Braziliaanse middenvelder had zojuist voor de vijfde keer de Champions League gewonnen met Real Madrid. Ook drie La Liga-titels prijkten op zijn palmares. Bij United werd echter al snel duidelijk dat Casemiro op zijn retour is. Vooral de laatste maanden neemt de kritiek toe.

Lisandro Martínez (57,37 miljoen euro)
In het kielzog van Ten Hag en Antony maakte ook Lisandro Martínez de overstap van Ajax naar Manchester United. De Argentijnse verdediger kon - ondanks zijn geringe lengte voor Engelse begrippen - al wel overtuigen in de Premier League. Hij wordt gewaardeerd om zijn strijdlust en passing van achteruit, maar kampt wel geregeld met blessureleed. 

Tyrell Malacia (15 miljoen euro)
De derde aankoop die Ten Hag meenam uit de Eredivisie, maar dan niet bij Ajax maar Feyenoord vandaan. Tyrell Malacia beleeft tot dusver een zeer ongelukkige periode bij United. De linksback staat al sinds de zomer van 2023 aan de kant met een blessure. Wel lijkt een rentree inmiddels dichtbij.

Christian Eriksen (Transfervrij)

2023/2024: 193,3 miljoen

Rasmus Højlund (73,9 miljoen euro)
Ten Hag en United trokken in de zomer van 2023 de buidel voor een nieuwe spits. De Nederlandse manager haalde meteen de druk bij Højlund weg door te benadrukken dat hij met het oog op de toekomst was gekocht. Voorlopig heeft de 21-jarige Deen ook wat moeite om echt voet aan de grond te krijgen in Engeland. Hij scoorde 18 keer in 51 duels.

Mason Mount (64,2 miljoen euro)
Mount was niet onomstreden meer bij Chelsea en United en Ten Hag wisten hem voor een fors bedrag los te weken in Londen. Veel profijt hebben beide partijen daar nog niet van gehad. De aanvallende middenvelder zit voordurend in de lappenmand.

André Onana (50,2 miljoen euro)
Onana werd voor tientallen miljoenen losgeweekt bij Internazionale als opvolger van David de Gea. De Kameroener kende Ten Hag nog uit hun gezamenlijke tijd in Amsterdam en met zijn kwaliteiten aan de bal, paste hij perfect in de beoogde speelwijze. Na een wat moeizame start is hij uitgegroeid tot steunpilaar.

Altay Bayindir (5 miljoen euro)
Voor Altay Bayindir werd vijf miljoen op tafel gelegd om hem over te nemen van Fenerbahçe. De Turkse sluitpost kent zijn rol bij United. Hij is de stand-in van Onana.

Jonny Evans (Transfervrij)

2024/2025: 214,5 miljoen

Leny Yoro (62 miljoen euro)
Dankzij een flinke financiële inspanning wist Manchester United het Franse toptalent Lenny Yoro voor de neus van Real Madrid weg te kapen. De achttienjarige verdediger geldt als een heel groot talent, maar heeft dat bij The Mancunians nog niet kunnen laten zien. Hij raakte in de voorbereiding geblesseerd en speelde nog geen minuut. Pech.

Manuel Ugarte (50 miljoen euro)
Manuel Ugarte werd deze zomer aangetrokken om het middenveld van United te verterken. De 23-jarige Uruguayaan kwam over van Paris Saint-Germain, maar lijkt nog wat tijd nodig te hebben om zijn draai te vinden. Het is echter nog wat vroeg om een oordeel te vellen.

Matthijs de Ligt (45 miljoen euro)
De volgende ex-Ajacied met wie Ten Hag herenigd werd op Old Trafford. Matthijs de Ligt kwam voor een flink bedrag over van Bayern München, maar wisselt sterke momenten af met onhandige acties. Zo veroorzaakte hij afgelopen weekend de penalty, waaruit West Ham de winnende maakte. Daarmee is de Oranje-international nog niet de steunpilaar die Ten Hag wel in hem zag.

Joshua Zirkzee (42,5 miljoen euro)
Joshua Zirkzee is de laatste weken ook steeds meer onder vuur komen te liggen. De Oranje-international is bijzonder vaardig, maar heeft het toch lastig in de Premier League. Dat hij pas één keer scoorde en één assist gaf in twaalf optredens, wordt hem het meest aangerekend.

Noussair Mazraoui (15 miljoen euro)
Noussair Mazraoui heeft geen last van de druk van een hoog prijskaartje. De veelzijdige ex-Ajacied doet het tot dusver zeer verdienstelijk. Afgelopen weekend maakte hij zelfs zijn opwachting als aanvallende middenvelder. Hij raakte wel geblesseerd.

Conclusie
Erik ten Hag kreeg alle ruimte om de selectie van Manchester United te versterken, maar veel aankopen komen voorlopig onvoldoende uit de verf. Manchester United ligt daardoor nog altijd straatlengtes achter op concurrenten als Manchester City, Liverpool en Arsenal. Na het spenderen van in totaal 645,82 miljoen euro in drie jaar tijd, is dat enigszins teleurstellend.