Antony gelinkt aan Ajax: 'Slechtste aankoop in PL-historie'

Ajax-terugkeer kan Antony helpen: 'Een ramp, niet geschikt voor Premier League'

Vandaag om 12:15

Het huwelijk tussen Manchester United en Antony dreigt definitief op de klippen te lopen. De op één na duurste aankoop ooit van The Mancunians werd zelfs al in verband gebracht met een tijdelijke terugkeer naar Ajax. Met clubwatchers Neil Custis en Steven Railston bespreekt VoetbalPrimeur de situatie van de Braziliaan.

In het kielzog van Erik ten Hag maakte Antony in de zomer van 2022 de overstap van Ajax naar Manchester United. Met de deal was een bedrag van 95 miljoen euro gemoeid. Alleen aan Paul Pogba (105 miljoen) was United ooit meer geld kwijt. Daarmee waren de verwachtingen meteen hooggespannen, maar de 24-jarige rechtsbuiten kon geen moment imponeren.

"Het is een enorme teleurstelling geworden", oordeelt Custis, die Manchester United op de voet volgt voor The Sun. "Hij kwam met grote verwachtingen binnen na zijn prestaties bij Ajax, maar hij heeft nooit dezelfde hoogtes bereikt. Hij lijkt erg eendimensionaal, hij komt vanaf de rechterflank naar binnen en schiet met links. Veel meer lijkt er niet in zijn spel te zitten."

'Tijd van Antony bij United een ramp'
Ook Railston windt er geen doekjes om. "Helaas is Antony’s tijd bij Manchester United een ramp geworden. Hij schoot nog uit de startblokken met een doelpunt in zijn eerste drie Premier League-optredens", stelt The Manchester Evening News-verslaggever. Hij scoorde onder meer tegen Arsenal en Manchester City, twee absolute topclubs. "Maar de doelpunten droogden op en zijn prestaties gingen achteruit. In zijn gehele tweede seizoen scoorde hij slechts drie keer, waarvan één keer tegen een team dat uitkomt op het vierde niveau (Newport County, red.). Hij verloor dan ook zijn basisplaats."

Railston laat dezelfde kritiek horen als Custis. "Hij lijkt niet geschikt voor het tempo en de intensiteit van de Premier League en werd al snel voorspelbaar als vleugelspeler. Kwesties in zijn privéleven maakten het niet makkelijker, maar onder de streep zag Antony er gewoon niet goed genoeg uit om voor Manchester United te spelen."

'Slechtste aankoop ooit in Premier League'
De clubwatchers verwachten niet dat Antony het tij nog weet te keren. "Een meerderheid van de fans heeft hem opgegeven en wil dat hij vertrekt. Ik zou ook geschokt zijn als hij zijn carrière bij United nog weet te redden", erkent Railston. "Dit is zijn derde seizoen en voor een speler die al zo lang bij de club zit zijn er geen excuses meer. Door zijn transfersom van 95 miljoen euro zou hij weleens herinnerd kunnen worden als de slechtste aankoop in de Premier League-historie. Het is niet leuk om iemand dat stempel te geven, maar Antony heeft enorm teleurgesteld. Het was een uitstekende deal voor Ajax om hem voor dat bedrag te verkopen."

Ook Custis is uitgesproken. "Er lijkt geen weg meer terug. Alejandro Garnacho en Marcus Rashford doen het beter, terwijl ook Amad Diallo de voorkeur krijgt op de vleugels. Antony had twee seizoenen om zijn prijskaartje te rechtvaardigen en dat is hem niet gelukt." Een vertrek van Antony bij Manchester United lijkt voor alle partijen het beste. "Het probleem is dat Ten Hag een enorm vol schema heeft, met ook de Europa League en twee nationale bekertoernooien. Hij heeft een grote selectie nodig en zal Antony in die bekertoernooien willen inzetten, zodat Rashford en Garnacho rust krijgen. Toch staat United open voor een transfer van Antony in januari, maar ze zouden waarschijnlijk hoogstens de helft van zijn transfersom kunnen terugverdienen."

'Verhuur aan Ajax kan carrière nieuw leven inblazen'
Railston vertelt dat een vertrek van Antony afgelopen zomer al bespreekbaar was voor Manchester United. De MEN-verslaggever ziet wel wat in een verhuur aan Ajax, dat in de wandelgangen al werd genoemd als tijdelijke bestemming. "De club moet zijn verlies nemen en als er geen aanbiedingen zijn om hem definitief over te nemen, dan kan een verhuur goed zijn voor zijn marktwaarde. Ook in het belang van Antony moet hij vertrekken en een frisse start maken, want hij zal niet slagen bij United. Hij speelde zijn beste spel bij Ajax en kwam ook uit voor Brazilië tijdens zijn periode in Amsterdam. Misschien kan een verhuur aan zijn oude club hem nieuw leven inblazen."

Voor beide Manchester United-volgers staat het wel vast dat de dribbelaar tekort komt voor de absolute top in Europa. "De verwachtingen bij United waren erg hoog en die heeft hij niet ingelost”, laat Custis weten. “Ik voel wel sympathie voor hem, want de club maakt een turbulente periode door en weinig spelers hebben hun volle potentie laten zien het afgelopen jaar. Hij sprak afgelopen zomer openhartig over de zaken naast het veld, dat die hem raakten", doelt hij op de beschuldigingen dat Antony zijn vriendin zou hebben mishandeld. "Wellicht dat hij door een transfer wel weer zijn topvorm kan halen."

Railston wijst op een pijnlijk signaal van de United-aanhang. "Sommige fans grapten dat Antony vorige week donderdag auditie deed voor zijn volgende club. United speelde tegen Fenerbahçe in de Europa League, volgens de fans het niveau waarop Antony zit." Hij neemt het echter ook voor de Braziliaan op. "Antony zal niet plotseling een verschrikkelijk slechte speler zijn geworden en hij kan nog steeds een mooie carrière hebben in Europa. Ik twijfel sterk of hij het kan laten zien in de Europese top, maar hij zal erop gebrand zijn om zich te bewijzen als hij uiteindelijk bij United vertrekt."

Alsof Antony nog niet genoeg tegenslag heeft gehad, raakte hij tegen Fenerbahçe ook nog eens geblesseerd. Hij verliet per brancard het veld in Istanbul. Wanneer de ex-Ajacied zijn rentree kan maken, is nog niet duidelijk.