Kwakman ziet Ajax weer niet 'sprankelen

Kwakman: 'Ajax sprankelt niet, alles moet van hem komen'

Vandaag om 17:50

Ajax kan ook in een 5-3-2 systeem maar weinig bekoren. Kees Kwakman ziet dat de Amsterdammers erg afhankelijk zijn van Bertrand Traoré in het Eredivisie-duel met Willem II.

Ajax leidt halverwege met 1-0, maar sprankelt niet. "Dat is het toch wel een beetje bij Ajax dit seizoen. Het is gewoon lang niet altijd sprankelend. Zeker niet in dit systeem, waarin eigenlijk alles wel van Traoré moet komen bij die keren dat het gevaarlijk wordt. Zowel bij Ajax als bij Willem II was hij de aanleiding voor de grootste kans...", analyseert Kwakman bij ESPN.

De Burkinees gaf onder meer de pass op Brobbey, waaruit de strafschop volgde. "Dat was een prachtige pass, maar de keeper moet daar eigenlijk wegblijven", oordeelt Kwakman, die verrast was dat arbiter Bas Nijhuis de hulp van de VAR nodig had. "Brobbey speelt de bal over de achterlijn, het kan bijna niet dat de keeper de bal raakt. Goede ingreep van de VAR en een terechte penalty."

De vroege voorsprong betekende niet dat Ajax makkelijker ging voetballen. "Daar is ook de spelersgroep niet naar. Je hebt Owen Wijndal op links, Anton Gaaei kwam dan nog wel een aantal keer door. Benjamin Tahirovic speelt alles achteruit. Hij staat geen één keer opengedraaid zodat hij het spel kan versnellen. Dan moet het dus van Traoré komen, die een actie heeft."

"Het hield niet over. Ajax moet het spel maken en daar hebben ze moeite mee", aldus Kwakman.