Farioli pareert: 'Jaar geleden stond Ajax laatste'

Farioli pareert kritische vragen: 'Exact een jaar geleden stond Ajax laatste'

Vandaag om 16:32

Francesco Farioli verdedigt de vele wijzigingen in de opstelling van Ajax voor de Eredivisie-wedstrijd tegen Willem II. De 35-jarige trainer wijst fijntjes op de situatie van een jaar geleden in de Johan Cruijff Arena. 

Farioli wijzigt zijn opstelling op liefst tien posities. "Het is geen kwestie van wijzigingen, het zijn keuzes", benadrukt hij bij ESPN. "Sinds het begin wijs ik al op het belang van de groep en van saamhorigheid. We hebben een heel druk schema en spelen veel wedstrijden. Ik heb het team gekozen, waarvan ik denk dat ze de juiste energie en kwaliteiten hebben om deze wedstrijd te spelen."

Houden de rotaties vooral verband met het duel met Qarabag of met wat er komende week te wachten staat als Ajax het opneemt tegen Feyenoord en PSV? "Het hangt van veel dingen af, van het verleden en de toekomst, maar vooral van wat er vanavond nodig is", reageert Farioli. "Ik heb altijd respect voor de tegenstander en geef ze veel aandacht. Uiteindelijk maakt de sterkte van de selectie het verschil. Dat moet ons naar ons doel helpen."

"We moeten niet vergeten dat het exact een jaar geleden is dat Ajax laatste stond in de Eredivisie", vervolgt de Italiaan. "Eén jaar later zijn we ver van perfect, maar we kunnen blij zijn met onze reis tot dusver. We zijn ons er heel goed van bewust dat we veel moeten verbeteren. En ook van het feit dat we iedereen nodig hebben. Ze moeten werken en vechten voor Ajax."

Farioli is niet bang dat de automatismen verdwijnen door de vele wijzigingen. "Ik ben het niet met je eens dat dit een compleet nieuw elftal is. Brobbey, Klaassen, Traoré en Baas zijn het gewend om samen te spelen. Van den Boomen heeft ook al veel gespeeld. Ramaj is een goede keeper en heeft al veel gespeeld en de carrière van Rugani spreekt ook voor zich."

Steven Berghuis is nog niet van de partij. "We hebben het gisteren geprobeerd, tot op het laatste moment. Het gaat oké, maar nog niet zo goed. We hebben de beslissing genomen met het oog op zijn gezondheid. We hopen dat hij er zo snel mogelijk weer bij is."