Van Praag ontkent dat hij weigert op te stappen bij Ajax

Van Praag ontkent 'opmerkelijke opstelling', maar 'nieuwe botsing dreigt bij Ajax'

Vandaag om 18:56

Michael van Praag ontkent dat hij niet wil vertrekken bij Ajax als voorzitter van de raad van commissarissen. De ervaren bestuurder vertelt in Het Parool dat hij bereid is om een stapje terug te doen, zodra de nieuwe commissarissen zijn ingewerkt.

Binnen Ajax neemt de spanning toe in de zoektocht naar nieuwe commissarissen. Georgette Schlick, Annette Mosman en Cees van Oevelen kondigden een halfjaar geleden hun vertrek aan. De zittende commissarissen dragen nieuwe kandidaten voor, maar de bestuursraad, de grootaandeelhouder, moet instemmen met de voordracht. Zij kunnen een benoeming daarmee tegenhouden.

De organen verschillen van inzicht en vooral de aanstelling van een nieuwe voorzitter is een heet hangijzer, meldde De Telegraaf al. Het Parool schrijft nu dat volgens ingewijden ook de opstelling van Van Praag opmerkelijk is. Hij zou ondanks grote druk vanuit de bestuursraad eigenlijk niet willen vertrekken. Zelf ontkent Van Praag dat. "Ik werk de geheel nieuwe rvc-ploeg in en treed dan in overleg met de nieuwe voorzitter af. En daar zijn alle partijen het mee eens."

De nieuwe rvc moet benoemd worden op de aandeelhoudersvergadering van 16 december. Volgens de beursregels moet vóór 1 november een agenda zijn gepubliceerd met de namen van kandidaten. Na de situatie rond Alex Kroes loopt de spanning tussen beide kampen nu weer op. 'Zo’n botsing ligt opnieuw in het verschiet, tenzij de komende dagen een compromis wordt bereikt over de nieuwe rvc', besluit Het Parool.