Ajax telt af naar AVA op 1 november

Ajax telt af naar cruciale dag in november: 'Kan een heel stevig gevecht worden'

Vandaag om 16:20
Laatste update: om 16:22

Het is onrustig in de bestuurskamers bij Ajax, waar over anderhalve week besloten wordt wie er naar voren wordt geschoven om Michael van Praag op te volgen als voorzitter van de raad van commissarissen. Diederik Karsten en Jeroen Hoencamp gelden als de twee kandidaten, maar binnen Ajax heerst grote onverdeeldheid over wie het meest geschikt is, aldus Mike Verweij van De Telegraaf. 

Op 1 november moet de agenda bekend zijn voor de jaarlijke AvA (Algemene Vergadering van Aandeelhouders). Die vindt plaats op maandag 16 december. Dan zal de rvc naar alle verwachting op de schop gaan. Van commissarissen Annette Mosman, Cees van Oevelen en Georgette Schlick is al bekend dat zij vertrekken zodra er opvolgers gevonden zijn. Ook Leo van Wijk lijkt Ajax achter zich te laten. Mogelijk worden hun opvolgers op 16 december benoemd. 

"Het is bijna 1 november", begint Verweij in de voetbalpodcast Kick-Off. "Dan moet de agenda bekend zijn voor de AvA, en zal blijken of Michael van Praag en Leo van Wijk volkomen hun eigen koers varen, tegen de wil van heel veel andere mensen binnen Ajax en leden van de bestuursraad, en kiezen voor Jeroen Hoencamp als voorzitter van de rvc. Of dat de wens van het grote deel van Ajax wordt ingewilligd, met de aanstelling van Diederik Karsten."

'Kan nog een heel stevig gevecht worden'

"Voor 1 november moeten de kandidaat-commissarissen worden bekendgemaakt in de agenda en wordt duidelijk wat Van Praag en Van Wijk doen. Daarna wordt er nog wel over gestemd door de vereniging", vervolgt Verweij, die weet dat wanneer Ajax er niet uitkomt, de Ondernemingskamer van het gerechtshof ingrijpt. Als het zover komt, krijgen externe commissarissen het voor het zeggen. "Als de vereniging een voordracht niet accepteert, dan bestaat de kans dat Van Praag en Van Wijk zeggen: zoek het uit, we gaan naar de ondernemingskamer. Dan komt er een rvc waar je helemaal geen invloed op hebt. Dat kan nog een heel stevig gevecht worden."