Hendriks schrikt van mening Van der Gijp: 'Ik vind dat héél erg racisme'

Hendriks geschokt door opvatting Van der Gijp: 'Ik vind dat héél erg racisme'

25 oktober om 23:57

Hélène Hendriks weet niet wat ze hoort wanneer René van der Gijp zijn mening geeft over de vermeende racistische geluiden die tijdens FC Twente - Lazio te horen zouden zijn geweest. Volgens laatstgenoemde vallen oerwoudgeluiden niet per se onder de term racisme.

"Hoe zit het nou met die spreekkoren bij FC Twente?", vraagt presentator Wilfred Genee in de uitzending van Vandaag Inside. "Ik stond op het veld en ik heb niets gehoord", antwoordt Hendriks.  "Maar dat wil niets zeggen, want het kan ook aan de andere kant van het veld zijn geweest. Die jongen was er echt door geraakt, dat zag je aan alles."

Lazio-speler Loum Tchaouna beweerde na afloop van de wedstrijd namelijk racistisch te zijn bejegend. "Oerwoudgeluiden?", vraagt Van der Gijp? Hendriks knikt instemmend, alvorens Johan Derksen inhaakt. "Als er 25.000 man bier staat te drinken, dan zijn er altijd wel een paar die dat doen."

'Doen ze om te kwetsen'

Van der Gijp vertelt vervolgens over zijn gesprekken met Ruud Gullit. "Die vindt dit racisme. Ik zeg: ja, oké. Eigenlijk doen die gasten het puur om die jongen te kwetsen. Maar racisme, racisme...?" Die opmerking schiet bij Hendriks duidelijk in het verkeerde keelgat. "Nou, ik vind dat heel erg racisme."

Ook Genee klinkt verwonderd. "Het blijft een vreemde redenering, dat jij dat geen racisme vindt, hè?" Volgens Van der Gijp gaat het om 'kwetsen' en niet om racisme. "Zo proberen ze die jongen te kwetsen, in de hoop dat je hem ermee raakt." Volgens Genee is dat de basis van racisme. "Dat je mensen wil laten voelen dat ze niet in orde zijn of dat het niet klopt, toch?" Van der Gijp blijft bij zijn standpunt. "Het is gekkigheid."

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Ajax, PSV, Feyenoord, Manchester United én El Clásico!