Coëfficiënten: Portugal komt Feyenoord-tik te boven en loopt weer in op Nederland

Coëfficiënten: Nederland ziet Portugal dichterbij komen ondanks Feyenoord-klap

24 oktober om 23:00
Laatste update: 24 oktober om 23:03

Ondanks dat verschillende Nederlandse clubs deze week weer knappe resultaten hebben geboekt in Europa, is Portugal weer een beetje op 'ons' ingelopen op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Desondanks is de schade beperkt gebleven en dat is grotendeels te danken aan Feyenoord.

De Nederlandse clubs kenden deze week een loodzwaar programma in Europa. Dinsdag ging PSV op bezoek bij Paris Saint-Germain, maar daar boekten de Eindhovenaren een knap gelijkspel. Een dag later speelde Feyenoord een ijzersterke partij tegen Benfica, waardoor de Rotterdammers met een 1-3 zege naar huis gingen. Dat was veruit de belangrijkste Nederlandse overwinning van deze week, want naast het feit dat we daardoor 0.333 punt mogen bijschrijven, pakt Benfica daardoor nu helemaal geen punten voor Portugal op de coëfficiëntenlijst.

De donderdag begon nog goed voor Nederland met een zege van Ajax bij Qarabag. Het lukte AZ en FC Twente echter niet om te stunten tegen respectievelijk Tottenham Hotspur en SS Lazio, ondanks dappere optredens van de Alkmaarders en Tukkers. Daardoor verzamelde Nederland deze week in totaal 1.000 punt. Achtervolger Portugal mag na deze week echter 1.200 punt bijschrijven, door zeges van Sporting Portugal, FC Porto en Vitória Guimarães.

Zo winnen de Portugezen ook deze week wat terrein op de coëfficiëntenlijst. Dat verandert echter weinig aan de situatie voor Nederland: met een verschil van zo'n 3.200 punt is onze voorsprong nog altijd comfortabel, maar daar zou richting het einde van de competitiefases snel verandering in kunnen komen. Ook doordat na die competitiefases bonuspunten worden uitgedeeld. Feit is wel dat de weg omhoog is ingezet door Nederland: we scoren de afgelopen Europese speelrondes steeds meer punten.

Over twee weken barst het spektakel op het Europese toneel én op de coëfficiëntenlijst weer los. Dan staan er namelijk weer volledige speelrondes in de Champions, Europa en Conference League op het programma. PSV begint de week op dinsdag met een thuiswedstrijd tegen Girona en Feyenoord speelt een dag later thuis tegen het nog puntloze Red Bull Salzburg. In de Europa League stuit Ajax op Maccabi Tel Aviv, ontvangt AZ Fenerbahçe en speelt Twente een uitwedstrijd tegen OGC Nice. Op voorhand bieden die krachtmetingen genoeg mogelijkheden.

De huidige stand van zaken op de coëfficiëntenranglijst
5. Frankrijk 62.236 (7.071) (6/7)
6. NEDERLAND 57.400 (5.500) (5/6) 
7. Portugal 54.216 (8.200) (5/5)