Van Loen over Qarabag - Ajax

Meegereisde Ajax-fans krijgen waarschuwing: 'Buitenlanders vaak aangehouden'

Vandaag om 12:25

John van Loen roept de vijfhonderd Ajax-fans die naar Azerbeidzjan zijn afgereisd voor de Europa League-wedstrijd tegen Qarabag FK op om geen gekke dingen te doen. De 59-jarige oud-spits was tussen 2014 en 2016 werkzaam bij Qarabag en weet dat het er in Azerbeidzjan anders aan toe gaat dan in Nederland.

"Als buitenlander word je vaak aangehouden. Ik zat zelfs in de gevangenis", laat Van Loen optekenen door Voetbal International. "Ze zeiden dat ik gedronken had, en ik moest een groot bedrag betalen. De president ging zich ermee bemoeien, binnen een seconde stond ik buiten." 

Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, is een oude legerstad, weet Van Loen. "Geschiedenis, hè. Maar je zag dat er Europese invloeden kwamen, veel horeca uit Europa. Je kon alles eten wat je hier ook hebt. Heel veel barbecuevlees. Je komt niet om van de honger, laat ik het zo zeggen. Al was het wel even wennen. Ik stond een keer op de tolk te wachten, stond er een man een schaap te slachten. Het hing aan zo'n spies. Ik vroeg de tolk of dat normaal was. Nou ja, hij vond van wel. Hij vroeg waar je dat anders moest doen…"

Van Loen voorspelt een lastige wedstrijd voor Ajax. "Als ze zo spelen als tegen Heracles Almelo zondag, dan zijn ze de sjaak", vermoedt hij. "De faciliteiten zijn beter dan die van Ajax. Ze hebben een hotel, zwembaden, een restaurant, de trainingsvelden zijn allemaal vernieuwd toen ik er zat."