Coëfficiëntenlijst na zege Feyenoord tegen Benfica

Portugese nachtmerrie: Feyenoord doet uitstekende zaken op coëfficiëntenlijst

Vandaag om 07:47

Feyenoord heeft het Nederlandse voetbal woensdagavond een geweldige dienst bewezen op de coëfficiëntenlijst. Door de 1-3 zege op Benfica - Portugal hijgt Nederland op in de nek - groeit de onderlinge afstand.

Portugal liep tot dusver iedere speelronde iets in op Nederland. Dat heeft vooral te maken met het feit dat een Portugese zege of een Portugees gelijkspel meer punten oplevert dan een overwinning of remise van een Nederlandse ploeg. Portugal startte het Europese seizoen met vijf deelnemers, die allen nog actief zijn. Nederland begon het Europese avontuur met zes teams - Go Ahead Eagles werd uitgeschakeld - en is nog met vijf actief. 

Op de coëfficiëntenlijst worden de Nederlandse punten door zes gedeeld en de Portugese door vijf. Mede daarom kwam de overwinning van Feyenoord in Lissabon als geroepen. Niet alleen pakken de Rotterdammers 0,333 coëfficiëntpunt, ook wordt Portugal 0,4 coëfficiëntpunt onthouden. Eerder op de woensdagavond ging SC Braga al onderuit tegen FK Bodø/Glimt, wat ook goed nieuws voor Nederland is.

PSV pakte dinsdag al een knap punt op bezoek bij Paris Saint-Germain, wat betekent dat het tot dusver een vruchtbare Nederlandse week in Europa is. Nederland heeft donderdag nog drie ijzers in het vuur, als Ajax (tegen Qarabag), AZ (tegen Tottenham Hotspur) en FC Twente (tegen SS Lazio) in actie komen in de Europa League. Portugal moet hopen dat FC Porto en Vitória SC een resultaat boeken tegen respectievelijk Hoffenheim en Djurgardens IF.

Coëfficiëntenranglijst 2024-2025

5. Frankrijk 7.071 (totaal: 62.236)
6. Nederland 5.166 (totaal: 57.066)
7. Portugal 7.400 (totaal: 53.416)