Hier liggen de kansen voor PSV tegen 'nieuw' PSG

Hier liggen de kansen voor PSV tegen 'nieuw' PSG: 'Worstelen ze al maanden mee'

Vandaag om 12:00
Laatste update: om 12:51

PSV vervolgt dinsdag het Champions League-seizoen met de lastige uitwedstrijd tegen Paris Saint-Germain. De ploeg van Peter Bosz neemt het op tegen een ploeg die na het vertrek van sterspeler Kylian Mbappé een andere weg is ingeslagen. Waar moet PSV voor waken tegen het 'nieuwe' PSG? Waar liggen de kansen? En welke PSV’ers boezemen angst in bij de Fransen? VoetbalPrimeur bespreekt alle ins en outs met Adrien Chantegrelet, sportjournalist van Le Parisien.

Na het verlies bij Juventus (3-1) en het gelijkspel tegen Sporting CP (1-1) staat de Champions League-teller van PSV tot dusver op één punt, goed voor een 24ste plek op de ranglijst. In Parijs gaat de equipe van Bosz voor de eerste driepunter. Tegen 'nummer 19' PSG moeten de Eindhovenaren dat doen zonder de steun van de eigen aanhang. Ondanks het feit dat zo'n 2000 fans al een ticket voor de wedstrijd hadden, werd besloten dat zij niet welkom zijn.

De Franse politie maakte zich zorgen over de mogelijke aanwezigheid van honderden Nederlandse hooligans, legt Chantelegret uit. "Vorig jaar waren er incidenten toen PSV tegen Lens speelde en dat willen ze in de hoofdstad voorkomen. Maar de timing is erg slecht, het is verrassend dat het besluit zo laat nog werd genomen. Het is niet juist tegenover de fans die hun reis al hadden geboekt."

PSV tegen 'nieuw' PSG

In het Parc des Princes treft PSV niet het absolute sterrenensemble dat PSG voorheen was. Lionel Messi vertrok naar Amerika, Neymar koos voor het Midden-Oosten en ook het laatste, grote uithangbord van de club Kylian Mbappé trok de deur in Parijs met een harde klap achter zich dicht. Met name zijn exit doet pijn in de Franse hoofdstad. "Natuurlijk, de club heeft een van de beste aanvallers ter wereld verloren. Een speler die vijftig doelpunten per jaar maakt, vervang je niet zomaar. Maar, PSG wil verder en probeert nu een project op te zetten waarbij de focus ligt op jongere spelers en minder wereldsterren."

In het 'nieuwe' PSG - dat overigens nog steeds meer dan genoeg kwaliteit in huis heeft - is voor vleugelaanvallers Bradley Barcola en Ousmane Dembélé een belangrijke rol weggelegd. "PSV moet echt op dat duo letten. Zij presteren het meest constant en hebben het grootste gedeelte van de doelpunten voor hun rekening genomen", legt Chantegrelet uit. "Het zijn onvoorspelbare spelers die met een passeerbeweging of versnelling erg gevaarlijk zijn." PSV moet volgens de Fransman ook zorgen dat het rechtsback Achraf Hakimi in toom houdt. "Hij is erg actief op de flank en heeft een goede connectie met Dembélé."

'Probleem waar ze al maanden mee worstelen'

Waar is PSG dan juist kwetsbaar? "Dode spelmomenten", antwoordt Chantegrelet resoluut, die onder meer wijst naar de uitwedstrijd tegen Arsenal in de Champions League. The Gunners maakten hun tweede treffer vanuit een vrije trap vanaf de zijkant. Ook vorig seizoen, in de halve finale tegen Borussia Dortmund, waren spelhervattingen de achilleshiel. "PSG heeft er een handje van uit zulke momenten een doelpunt tegen te krijgen. Het is een probleem waar de staf al maanden mee worstelt. Een echte oplossing hebben ze nog niet gevonden."

Dat de kopsterke Luuk de Jong dinsdag op bezoek komt in het Parc des Princes zit de Fransen dan ook niet lekker. "PSG is zich zeer bewust van zijn scorend vermogen", klinkt het met gevoel voor understatement. Ook Johan Bakayoko - die deze zomer op de radar van PSG verscheen - boezemt angst in. "Hij was vorig seizoen geweldig tegen Lens en we weten dat hij met één moment het verschil kan maken." De doelman van PSV - Walter Benitez - is tevens geen onbekende voor de Fransen. "Hij heeft in zijn tijd bij OGC Nice een heel goede indruk achtergelaten."

Vormdipje in Parijs

PSV kan bovendien hoop putten uit de recente resultaten van PSG. De Franse topclub schoot in eigen land uit de startblokken en haalde vroeg in het seizoen met 6-0 uit tegen Montpellier, maar speelde voor de interlandbreak gelijk tegen Stade Reims en OGC Nice. Ook in de Champions League gaat het nog niet van harte. Op bezoek bij Arsenal werd vrij kansloos verloren (2-0) en ook de minieme thuiszege op Girona (1-0) geeft de Parijse burger weinig moed. Afgelopen weekend won PSG wel met 4-2 van middenmoter RC Strasbourg.

"PSG speelt minder frivool dan in het begin van het seizoen en verdedigend oogt het af en toe instabiel", zegt Chantegrelet. "Het is nog niet zorgwekkend, maar het team begint nu wel aan een belangrijke periode. Ik ben benieuwd hoe ze voor de dag komen. Dinsdag eerst tegen PSV, zondag wacht de Franse topper tegen Marseille."

Onvoorspelbare Enrique

Aan de verwachte opstelling van PSG durft Chantegrelet zich niet te wagen. "Luis Enrique laat in trainingen niets doorschijnen over de mogelijke basiself en vaak licht hij zijn eigen spelers pas twee uur voor de wedstrijd in. Om eerlijk te zijn het is onmogelijk daar iets over te zeggen. Enrique is zo'n onvoorspelbare coach."

Hoe dan ook staat er dinsdagavond een interessante pot op het programma, voorspelt Chantegrelet. "Als PSG de vorm van de eerste weken kan hervinden, moet er in principe gewonnen worden. Maar, PSV domineert in de Nederlandse competitie en is zeker beter dan Girona, waar ze veel moeite mee hadden. PSG moet honderd procent geven, anders staan ze voor een nasty surprise."

Paris Saint-Germain - PSV begint dinsdag om 21.00 uur.