KNVB: opnieuw minder incidenten in Nederlandse stadions

KNVB ziet positieve ontwikkeling, maar legde ruim 1000 stadionverboden op

Vandaag om 10:07
Laatste update: om 11:43

Het gaat steeds beter in de voetbalstadions van Nederland. Ten opzichte van het seizoen 2023-2024 is het aantal incidenten met 11 procent gedaald en ten opzichte van nog een seizoen eerder ligt het huidige percentage nog eens 16 procent lager. Dat blijkt uit een rapport van de KNVB.

Tijdens de in totaal 816 wedstrijden in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, de KNVB Beker, play-offs en de Johan Cruijff Schaal werd er 150 keer een (voor)onderzoek ingesteld naar wanordelijkheden, valt te lezen op de site van de Nederlandse voetbalbond. Ter vergelijking: tijdens vorig seizoen was dat 169 keer en het seizoen daarvoor 179 keer. 

Van de 150 zaken die afgelopen seizoen zijn behandeld door de aanklager betaald voetbal, zijn er 60 geseponeerd. Clubs viel in die gevallen voor, tijdens en na de wedstrijd niets te verwijten. 'Ook niet wat betreft het opsporen van de daders.'

1008 landelijke stadionverboden

In het seizoen 2023-2024 deelde de KNVB 1008 landelijke stadionverboden uit. De meeste straffen werden opgelegd voor openlijke geweldpleging (16%), het bezitten en/of dragen van gezichtsbedekkende kleding (13%) en het bezitten en/of afsteken van vuurwerk (11%). 

Ondanks de teruglopende cijfers is de KNVB 'nog niet waar het wil zijn', aldus directeur Marianne van Leeuwen. "Voor de weg die we samen met onze partners zoals het OM, politie, gemeenten, kabinet en ministeries willen afleggen, hebben we een gezamenlijke routekaart met 50 maatregelen. Deze zijn gericht op preventie, opsporing, straffen én het stimuleren van goed gedrag."