Been tipt Emegha bij Oranje

Mario Been dicht Jong Oranje-uitblinker kansen toe in het Nederlands elftal

Vandaag om 13:50

Onder leiding van Michael Reiziger werkte Jong Oranje een perfecte EK-kwalificatiereeks af. Vooral Emanuel Emegha heeft de potentie om het tot het Nederlands elftal te schoppen, meent Mario Been.

Been steekt bij Voetbalpraat de loftrompet over Jong Oranje, dat maandag zijn laatste kwalificatiewedstrijd met 3-0 won van Zweden. "Dat er talent loopt en dat dit een geweldige prestatie is staat vast. Je ziet dat die gasten spelen met honderd procent inzet en als je zag hoe graag ze ongeslagen doorwilden naar het EK; dat zegt echt genoeg over de wilskracht van zo’n elftal", vertelt de ex-coach van Feyenoord.

Sjoerd Mossou prijst Michael Reiziger, maar vraagt zich af welke spelers uiteindelijk het 'grote' Oranje halen. "Ik denk altijd bij Jong Oranje aan geweldige teams zoals die van Foppe de Haan, in 2006-2007, maar er zijn maar weinig van die generatie die echt top-internationals zijn geworden. De prestaties van nu zeggen nog niet zoveel over wat er nakomt, dus", benadrukt de Algemeen Dagblad-journalist.

Toch ziet Been in ieder geval één speler kans maken op het Nederlands elftal. "Emanuel Emegha heeft weliswaar tot nu toe een vreemde carrière, maar ik vind hem heel sterk, hij is 1.95m en heeft een fysiek die je wel voor je ziet in het grote Nederlands elftal. Of hij beter is dan Brian Brobbey of Joshua Zirkzee, dat weet je pas als je het probeert", stelt de analist.

De 21-jarige Emegha belandde via Sparta, Royal Antwerp en Sturm Graz bij Strasbourg, dat een jaar geleden liefst dertien miljoen euro voor hem betaalde. Dit seizoen staat de teller na zeven optredens in de Ligue 1 op drie goals en één assist.