Sparta verdedigt Ajax-deal

'Mokum aan de Maas' pareert: "We hadden toen ook Ajax-uitstraling nodig"

Vandaag om 13:28

Sparta houdt een goed gevoel over aan de jarenlange samenwerking met Ajax, maar heeft deze nu niet meer nodig. Algemeen directeur Manfred Laros van de Rotterdammers legt aan Voetbal International uit wat de voordelen van de deal zijn geweest.

Ajax en Sparta sloegen in 2018 de handen ineen. De Amsterdammers maakten jaarlijks drie ton over naar Het Kasteel en mochten in ruil ieder seizoen drie talenten van onder de vijftien jaar oppikken. Jorrel Hato is het beste exponent van die samenwerking. Sparta mocht op zijn beurt gebruikmaken van het scoutingsnetwerk en de database van Ajax, maar werd door critici toch omgedoopt tot ‘Mokum aan de Maas’.

Laros verdedigt de deal in gesprek met VI. "Het belangrijkste voor Sparta is de inperking in het aantal vertrekkende jeugdspelers geweest. Het is gebeurd dat we vijftien talenten in twee jaar kwijtraakten. Op dat moment voel je de consequenties niet, maar wel de jaren erna. Want: dat zijn nu net de jeugdspelers die normaal in je eerste selectie instromen", stelt de directeur. "Na de deal met Ajax is ook de uitstroom naar Feyenoord en PSV een stuk minder geworden. Het had voor talenten zin om bij Sparta te blijven als ze bij Ajax op de radar stonden en daarbij konden spelers die naar Amsterdam vertrokken bij ons terugkeren op het moment dat ze net niet goed genoeg werden bevonden."

"We hadden toen ook Ajax-uitstraling nodig, omdat we zelf gedegradeerd waren", vervolgt Laros. "Dat is nu zo anders dan toen, gezien onze prestaties in de Eredivisie, ons uitverkochte stadion en ons trainingscomplex. En tenslotte heeft hun scoutingsnetwerk ons sterk geholpen, terwijl wij in de afgelopen jaren – tijdens de samenwerking – onze jeugdscouting zelf ook totaal anders hebben ingevuld. Nu hebben we er vertrouwen in dat we het zelf kunnen."

Volgens Laros heeft Ajax er begrip voor dat Sparta nu in ander vaarwater zit. "Natuurlijk blijft de strijd om onze talenten doorgaan, maar met onze status nu durf ik die wel aan."