'Stiefvader' Slot oogst lof in Liverpool

'Stiefvader' Slot oogst bewondering in Liverpool: 'Hij is in alles géén Ten Hag'

Vandaag om 12:00

Arne Slot oogst nu al lof in Engeland na de voortvarende seizoenstart van Liverpool. De Nederlandse manager staat voor de grote uitdaging om Jürgen Klopp op te volgen, maar maakt een goede eerste indruk. Dat vertelt Liverpool-watcher Paul Tomkins aan VoetbalPrimeur.

Na negen jaar kwam er een einde aan het tijdperk van Klopp op Anfield. Hij leidde de club onder meer naar de winst in de Champions League in 2019 en de Premier League-titel in 2020. Ook de speelwijze en de persoonlijkheid van de Duitser sloegen extreem goed aan in Liverpool. Dat nu een Nederlander de scepter zwaait, met zijn eigen ideeën, deed de wenkbrauwen aanvankelijk wel wat fronsen.

“De eerste wedstrijden waren even wennen. Ik was ook bij de nederlaag op Anfield tegen Nottingham Forest, het team zag er totaal verward uit. De spelers waren net terug van interlandverplichtingen, en ze leken niet te weten of ze moesten spelen als Slots Liverpool, Klopps Liverpool of zoals bij hun nationale teams. Maar dat blijft de enige grote tegenslag”, vertelt Tomkins, die op The Tomkins Times alle ontwikkelingen rond de club op de voet volgt.

'Beste onderdelen Klopp behouden'
Onder Slot zijn The Reds vooral geduldiger aan de bal, ziet de sportverslaggever en schrijver. “Soms denk ik nog steeds dat de spelers meer van twintig meter zouden moeten schieten, in plaats van te zoeken naar de extra pass. Maar Slot heeft veel van de beste onderdelen van Jürgen Klopps team behouden, waardoor de aanval sterk blijft, maar Liverpool moeilijker te verslaan is.”

Tomkins wijst op de achterliggende statistieken. "In de eerste tien wedstrijden staan The Reds qua expected goals op meer dan twee doelpunten per wedstrijd. Dat is erg goed. Tegelijk hebben ze in acht van de tien wedstrijden ook heel weinig expected goals weggegeven, ongeveer 0,5. In die andere twee duels waren het ook geen grote hoeveelheden.”

Toch lijken de Liverpool-fans dus een beetje te moeten wennen aan de speelwijze onder Slot. “Soms vertragen ze het spel als we gewend zijn dat het wordt versneld, en er is nog geen wedstrijd op Anfield geweest waarbij de atmosfeer echt beladen was”, stelt hij. “Het is allemaal stilletjes efficiënt, erg leuk om naar te kijken, maar nog niet zo dat je op het puntje van je stoel zit. Maar dat was eigenlijk ook zo in 2019/2020, toen de Reds de competitie wonnen dankzij veel kleine overwinningen. Dit Liverpool heeft ook nog geen dramatische ontknopingen nodig gehad, want meestal zijn ze na een uur spelen aan de winnende hand.”

De zege op Manchester United spreekt momenteel het meest tot de verbeelding. “Met 3-0 winnen op Old Trafford was geweldig, en het seizoen van Manchester United was toen nog niet in elkaar gestort. Maar als dat op Anfield was gebeurd, hadden meer fans het live kunnen zien. Real Madrid dat Anfield bezoekt, zou speciaal moeten zijn. En Chelsea, Bayer Leverkusen en Manchester City komen allemaal op bezoek voor begin december.”

Tomkins weet dat Slot grote schoenen te vullen heeft, maar hij bestrijdt dat het een onmogelijke taak is om Klopp op te volgen. “Ik denk dat het moeilijk is om Jürgen Klopp te vervangen, maar zoals de ingetogen Bob Paisley het team van Bill Shankly overnam en verbeterde, denk ik dat Slot hetzelfde kan doen.” De extreem succesvolle Paisley leidde Liverpool in de jaren zeventig en tachtig naar zes kampioenschappen en drie Europa Cup I-titels.

“Ik vind het idee dat je managers als Alex Ferguson, Arsène Wenger of Klopp niet zomaar kunt vervangen gekmakend. Dat kan wél. Doe het alleen niet met David Moyes of Unai Emery, die beiden een conservatievere speelstijl hadden zonder enige landstitel in hun loopbaan, en in Emery's geval was zijn Engels in 2018 ook niet goed. Ze waren de verkeerde types voor die clubs.”

'Slot is geen volgende Ten Hag'
Tomkins heeft er vertrouwen in dat Liverpool met Slot wel de goede keuze heeft gemaakt. Hij maakt ook de vergelijking met landgenoot Erik ten Hag, die hem veel minder aanspreekt. “Ik vind Slots Engels zeer boeiend, maar als ik naar Erik ten Hag luister, vind ik het gebroken en minder expressief, vrij saai, maar ook arrogant. Slot heeft een warmte en helderheid als hij communiceert. Zijn Engels is uitstekend.”

“Niemand kan tippen aan Klopp qua aantrekkingskracht”, weet Tomkins desondanks. “Misschien is Slot een soort stiefvader, nadat Klopp de echte vader was die het huis heeft verlaten. Maar dat is prima, dat hoort bij de job. Alleen al door de taak op zich te nemen, kreeg Slot veel respect. Als Lionel Messi stopt bij Argentinië, zal ook iemand die rol op zich nemen, en mogelijk slagen. Hij zal alleen geen Lionel Messi zijn”, komt hij met een pakkend voorbeeld.

De ex-coach van Feyenoord heeft de sceptici alvast de mond gesnoerd. “In de zomer werd er gezegd dat Slot een volgende Ten Hag zou zijn. Of in ieder geval weer een Nederlander die is voorbestemd om te falen in Engeland. Maar hij is géén Ten Hag. Hij is ook geen Moyes, Emery, Frank de Boer of wie dan ook. Zelfs Louis van Gaal kwam ver na zijn piek naar Engeland.”

“De statistieken en leeftijd van Slot doen mij denken aan Klopp in Duitsland of Rafa Benítez in Spanje twintig jaar geleden”, vervolgt Tomkins. “Twee kampioenschappen met underdogs, hoewel AZ op doelsaldo verloor in het Corona-jaar, maar dat zou een geweldige prestatie zijn geweest. En ook een Europese finale met een team met een beperkt budget. Daarna kwamen ze, allemaal halverwege de 40, naar Liverpool.”

Tomkins is bovendien onder de indruk van het feit dat Slot steevast goed presteert met zijn teams. Eerst bij AZ, later bij Feyenoord. Een dip was er eigenlijk niet. “Ik vind vijf jaar een heel lange tijd in het voetbal. Iemand die vijf jaar geleden succesvol was, kan snel achterhaald worden. Maar het succes van Slot begon toen en duurde tot en met 2024 bij Feyenoord.”

Titelkandidaat
Ook in Liverpool is Slot voortvarend begonnen. The Reds gaan na zeven duels aan kop in de Premier League, met één punt voorsprong op Manchester City en Arsenal. “Dit seizoen komt vermoedelijk nog wat te vroeg voor een titel, maar door de geweldige start valt het tegelijk niet uit te sluiten. Zelfs als de meeste wedstrijden tot dusver te winnen leken, win je ze normaal gesproken niet allemaal.”

Tomkins is benieuwd hoe het Slot en Liverpool vergaat nu het er echt om gaat spannen. De club wacht de komende maanden een loodzwaar programma. “De volgende twaalf officiële duels zijn heel zwaar, misschien wel zo zwaar dat je het al goed doet als je de helft wint.”

Hoe dan ook stemt het werk van Slot tot tevredenheid. “Hij heeft ook de taak gekregen om spierblessures te verminderen en tot nu toe is dat een succes, afgezien van de hamstringkwetsuur van Alisson Becker. Slot heeft zijn best gedaan om verschillende dingen te veranderen, terwijl hij nog met de spelers uit het Klopp-tijdperk werkt, dus hij verdient alle lof die hij krijgt. Het was slim om geen veranderingen in de selectie door te voeren. Nu werkt hij met een team dat elkaar kent en kan hij met hen wat wijzigingen doorvoeren. In plaats van dat er veel nieuwe gezichten zijn die zich allemaal nog moeten aanpassen aan de club.”

'Sensationele Gravenberch beste speler in Premier League'
Dat Slot spelers kan laten groeien, blijkt wel met Ryan Gravenberch. De Oranje-international vertolkte vorig seizoen een bijrol, maar is nu een vaste waarde voor Liverpool. “Ryan Gravenberch is de beste speler van de competitie tot dusver”, oordeelt Tomkins zelfs. “Hij heeft wat agressiviteit toegevoegd aan zijn spel. Hoewel ik had verwacht dat hij het goed zou doen na een eerste aanpassingsjaar, is hij sensationeel.”

De meer op balbezit georiënteerde stijl van Slot heeft nog een voordeel. “Liverpool heeft niet veel supersnelle spelers meer, nu ook Salah op dat vlak heeft ingeboet. Maar Slot moedigt nog steeds een lange pass aan om de druk van de tegenstander te omzeilen, bijvoorbeeld van Virgil van Dijk of Trent Alexander Arnold.”

Waartoe het leidt moet de komende maanden duidelijk worden. De start biedt in ieder geval voldoende aanknopingspunten. “Of je de landstitel wint hangt in Engeland ook vaak af van wat Manchester City doet. Natuurlijk heeft Arsenal zich ontwikkeld sinds 2022. En Chelsea gaf meer dan een miljard euro uit aan jonge spelers, dus het is moeilijk te voorspellen. Klopp behaalde 92, 97 en 99 punten in zijn drie beste seizoenen en twee keer was het niet genoeg voor het kampioenschap…”

Zelf was Tomkins op voorhand voorzichtig, maar Slot lijkt goed op weg om aan de verwachtingen te voldoen. “Mijn persoonlijke verwachting voor dit seizoen was om in de top vier te eindigen, de eerste tekenen te zien van de nieuwe stijl en wellicht de helft van de duels in de Champions League nieuwe stijl te winnen.”

Voor Liverpool wacht zondag allereerst de competitiekraker tegen Chelsea. Het is het startsein van een indrukwekkende reeks, met onder meer clashes tegen RB Leipzig, Arsenal, Brighton, Bayer Leverkusen, Aston Villa, Real Madrid, Manchester City en Newcastle United.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)