Verrassingen én tegenvallers: zo vergaat het de Eredivisie-vertrekkers nu

Eredivisie-vertrekkers: Ajax-miskoop nog niet 'los', Feyenoord-trio op goede weg

16 oktober om 12:00

Net als elke zomer zijn ook in de afgelopen transferwindow weer de nodige spelers uit de Eredivisie vertrokken. Zo deed de transfer van Jordan Teze naar AS Monaco de nodige stof opwaaien, werd Mats Wieffer de duurste speler die Feyenoord ooit verkocht en nam Ajax met gemengde gevoelens afscheid van Georges Mikautadze. Maar hoe doen de belangrijkste Eredivisie-vertrekkers het nu bij hun nieuwe club? VoetbalPrimeur maakt de balans op.

Jordan Teze (van PSV naar AS Monaco)
Teze deed enkele maanden geleden de belofte dat hij na het sluiten van de transferwindow op de teamfoto zou staan bij PSV. De rechtsback hield zich echter niet aan zijn woord en verkaste naar Monaco, wat voor de nodige reuring zorgde. Bij de Monegasken is Teze echter nog niet verzekerd van een basisplaats. In de Champions League kwam het opleidingsproduct van PSV nog geen duel in actie, terwijl hij in de Franse Ligue 1 vaker invaller dan basisspeler is. Wel heeft Teze zijn eerste goal voor Monaco al gemaakt, tegen Le Havre.

André Ramalho (van PSV naar Corinthians)
Na een seizoen met ups en downs kon Ramalho zijn aflopende contract verlengen in Eindhoven. De Braziliaan werd echter duidelijk gemaakt dat hij zich dan waarschijnlijk wel moest schikken in een andere rol dan die van vaste basisspeler. Na lang wikken en wegen besloot Ramalho de PSV-aanbieding naast zich neer te leggen en terug te keren naar zijn thuisland. Bij Corinthians is de stopper tegenwoordig teamgenoot van Memphis Depay. In het gros van de wedstrijden is Ramalho bij de Braziliaanse grootmacht, die kampt met financiële kopzorgen en vecht tegen degradatie, wél basisspeler. De verdediger droeg zelfs al een aantal keer de aanvoerdersband.

Lutsharel Geertruida (van Feyenoord naar RB Leipzig)
Een vertrek van Geertruida bij Feyenoord hing al langere tijd in de lucht, maar pas in het slot van de transferperiode kondigden de Rotterdammers zijn exit definitief aan. Bij Leipzig heeft de Oranje-international zich al snel in de basis geknokt: tegen Union Berlin werd Geertruida direct voor de leeuwen gegooid als rechtercentrale verdediger in een driemansdefensie, daarna speelde hij vooral als rechtsback in een systeem met vier verdedigers. Geertruida lijkt op dit moment ook een streepje voor te hebben in de concurrentiestrijd met Duits internationals Benjamin Henrichs en Lukas Klostermann op de rechtsbackpositie.

Mats Wieffer (van Feyenoord naar Brighton & Hove Albion)
Twee jaar nadat Feyenoord Wieffer als grote onbekende oppikte bij Excelsior, verdiende de controleur een recordtransfer ter waarde van dertig miljoen euro naar Brighton. In de eerste Premier League-wedstrijd van het seizoen van The Seagulls speelde de man uit Borne direct negentig minuten en was hij goed voor een assist, vervolgens moest hij echter drie duels toekijken door een blessure. Sinds zijn terugkeer deed Wieffer in alle drie de competitieduels van Brighton mee: tegen Chelsea begon hij in de basis, tegen Nottingham Forest en Tottenham Hotspur moest hij het doen met een invalbeurt. Met Jack Hinshelwood, die van nature een rechtsback is, en Carlos Baleba heeft Wieffer twee geduchte concurrenten op het middenveld.

Yankuba Minteh (van Feyenoord terug naar Newcastle United, vervolgens naar Brighton & Hove Albion)
Waar de Gambiaan in het begin van zijn verhuurperiode bij Feyenoord regelmatig het verwijt kreeg dat hij oogkleppen op zou hebben, was hij aan het einde van het vorige seizoen één van de grote uitblinkers in De Kuip. Direct nadat hij terugkwam van zijn uitleenbeurt aan Feyenoord, verkocht Newcastle Minteh voor maar liefst 35 miljoen euro aan Brighton. Daar treft de aanvaller met Wieffer geen onbekende. Tot dusver maakt manager Fabian Hürzeler in het merendeel van de wedstrijden plaats voor Minteh in zijn basisopstelling. Vlak voor de interlandperiode maakte de linkspoot tegen Tottenham zijn eerste Premier League-goal.

Georges Mikautadze (van Ajax naar FC Metz)
Het merkwaardige verhaal van Mikautadze bij Ajax is bekend: vorig jaar werd de Georgiër voor maximaal negentien miljoen euro overgenomen van FC Metz, maar in Amsterdam wist hij geen moment te overtuigen. Na een halfjaar stalde Ajax Mikautadze op huurbasis bij datzelfde Metz, waar hij juist weer grote indruk maakte. Ondanks de degradatie uit de Ligue 1 besloot Metz daardoor de koopoptie van dertien miljoen euro te lichten. Niet veel later verkocht de club Mikautadze voor 18,5 miljoen euro door aan Olympique Lyon. Daar wacht de 33-voudig international nog altijd op zijn eerste goal. Mikautadze schippert geregeld tussen basis en bank bij Les Gones: captain Alexandre Lacazette heeft eigenlijk een streepje voor op de oud-Ajacied in de spits, maar de 33-jarige aanvaller krijgt regelmatig rust.

Gerónimo Rulli (van Ajax naar Olympique Marseille)
Door verschillende blessures mocht Rulli aan het einde van het vorige seizoen nog wat wedstrijden keepen bij Ajax, maar dit seizoen leek er geen beginnen aan voor de Argentijn in Amsterdam, gezien de interne promotie van Remko Pasveer tot eerste keeper en het feit dat Diant Ramaj nog altijd onder contract staat in de Johan Cruijff Arena. Ajax wilde ook van het hoge salaris van Rulli af en dus was de transfer naar Marseille een mooie uitkomst voor alle partijen. Onder trainer Roberto De Zerbi is de sluitpost de onbetwiste nummer één onder de lat. Rulli heeft ook al in meerdere duels een sterke indruk achter weten te laten.

Vangelis Pavlidis (van AZ naar Benfica)
Dat de gedeeld topscorer van de Eredivisie deze zomer niet meer te houden was voor AZ, werd al snel duidelijk. Uiteindelijk won Benfica de strijd om de handtekening van de Griek, waardoor AZ maximaal twintig miljoen euro ontvangt. Bij de Portugese grootmacht draaide Pavlidis een erg sterke voorbereiding, terwijl hij tot dusver in alle officiële Benfica-wedstrijden van dit seizoen aan de aftrap verschijnen. Op dit moment staat de teller op twee goals en twee assists over negen duels in alle competities.

Yukinari Sugawara (van AZ naar Southampton)
Na vijf jaar trouwe dienst vond Sugawara het enkele maanden geleden tijd om AZ achter zich te laten. De Japanse back tekende bij Southampton, dat in totaal zeven miljoen euro overmaakte naar het AFAS Stadion. Bij The Saints is Sugawara nu al niet meer weg te denken uit het elftal: vanaf de eerste wedstrijd is de dertienvoudig international basisspeler, terwijl hij nog geen duel miste. Eind augustus had Sugawara ook meteen zijn eerste Premier League-goal te pakken, tegen Brentford.

Dani de Wit (van AZ naar VfL Bochum)
In Alkmaar was het ook geen geheim dat De Wit toe was aan een stap hogerop. Na een lange zoektocht tekende de toen transfervrije middenvelder uiteindelijk bij VfL Bochum, waar hij samenspeelt met oude bekende Myron Boadu. De Wit is direct uitgegroeid tot een vaste kracht op het middenveld van de club, terwijl hij recent zijn eerste Bundesliga-goal maakte tegen Borussia Dortmund. De Wit en co. zullen echter wel snel beter moeten gaan presteren in de competitie: Bochum is nu de hekkensluiter van de Bundesliga, met slechts één punt uit zes wedstrijden.

Robin Pröpper (van FC Twente naar Rangers FC)
Captain Pröpper keek reikhalzend uit naar de Champions League-voorrondewedstrijden die hij zou gaan spelen met Twente, totdat Rangers plotseling voor hem langskwam. Met pijn in het hart maakte de stopper de overstap naar Schotland, terwijl Twente achterbleef met ruim drie miljoen euro. Inmiddels vormt Pröpper op Ibrox steevast een duo met John Souttar in het hart van de Rangers-defensie. Daardoor heeft de geboren Arnhemmer al een optreden in de Old Firm Derby op Celtic Park op zijn naam staan, net als dat hij al uitkwam tegen Malmö en Olympique Lyon in de Europa League.

Jeffrey de Lange (van Go Ahead Eagles naar Olympique Marseille)
Na een geweldig seizoen bij Go Ahead zong de naam van De Lange even rond bij Ajax, maar uiteindelijk maakte hij net als de eerder genoemde Rulli de overstap naar Marseille. Daar is de doelman, voor wie Kowet nog twee miljoen euro incasseerde, de tweede keus achter de Argentijn. De Lange gaf recent in gesprek met Ajax Showtime aan dat hij zijn ogen uitkijkt in Marseille, ondanks dat hij nog niet in actie kwam voor zijn nieuwe club.

Jasper Cillessen (van NEC naar UD Las Palmas)
Dat de 65-voudig Oranje-international afgelopen seizoen opnieuw vertrok bij NEC, kwam aanvankelijk als een verrassing. Cillessen had echter de ambitie om nog eens actief te zijn in het buitenland. Bij Las Palmas krijgt hij die mogelijkheid nu. De goalie, die eerder in Spanje al keepte voor FC Barcelona en Valencia, was aanvankelijk de eerste keus onder de lat bij de huidige hekkensluiter van La Liga, waar hij een zeer sterke indruk maakte. Cillessen heeft recent echter een knieblessure opgelopen, waardoor hij moet toekijken op Gran Canaria. In het ergste geval is de Nederlander nog zeker een maand uit de roulatie.

Tjaronn Chery (van NEC naar Royal Antwerp)
Tien maanden geleden keerde Chery na 8,5 jaar terug op de Nederlandse velden bij NEC. In Nijmegen moest hij smaakmaker Magnus Mattsson doen vergeten. Dat is hem meer dan gelukt: in De Goffert groeide Chery al snel uit tot de grote smaakmaker. NEC hoopte eigenlijk langer met de creatieveling in zee te kunnen gaan, maar Chery koos uiteindelijk voor een move naar Royal Antwerp. Daar is de 36-jarige middenvelder uitgegroeid tot een sensatie: hij laat ook in België fraaie dingen zien en was al goed voor zes goals en twee assists in zijn eerste tien Pro League-duels voor de club.

Osame Sahraoui (van sc Heerenveen naar Lille OSC)
Voor Heerenveen was het in 2024 niet de vraag of, maar wanneer het Sahraoui kwijt zou gaan raken. Dat gebeurde uiteindelijk op 1 augustus: Lille OSC trok aan het langste eind door een bedrag van om en nabij de acht miljoen euro op tafel te leggen. De in Noorwegen geboren Marokkaan begon het seizoen als basisspeler en moest het vervolgens in een aantal duels met invalbeurten doen. In de laatste weken lijkt Sahraoui echter los te zijn: in de competitieduels met Le Havre en Toulouse was hij goed voor in totaal drie assists. Bij Lille heeft Sahraoui inmiddels ook zijn Champions League-debuut gemaakt.

Bart Vriends (van Sparta Rotterdam naar Adelaide United)
Deze zomer kon Vriends eindelijk het exotische avontuur aangaan waar hij al lange tijd op aasde. Na een bewogen transferzomer, waarover hij met de Cor Potcast een transferdagboek maakte, tekende de voormalig captain van Sparta uiteindelijk bij Adelaide. Eind deze maand gaat de Australische A-League eindelijk van start na een bijzonder lange voorbereiding, maar het is nog de vraag of Vriends dan van de partij is: de stopper kampt al enige tijd met wat fysieke mankementen, waardoor hij momenteel nog in de ziekenboeg zit.