Zeven conclusies: Oranje stuurloos zonder Van Dijk

Zeven conclusies: Oranje stuurloos zonder Van Dijk, mislukte week Koeman

14 oktober om 23:25
Laatste update: 14 oktober om 23:39

Het Nederlands elftal likt de wonden na de kansloze nederlaag tegen Duitsland in de Nations League (1-0). Vooral het spel in de eerste helft was onthutsend zwak. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

Oranje afgeschminkt
Waar te beginnen na deze ontluisterende avond in München? Er klopte hélemaal niets van bij Oranje, dat te kijk werd gezet door het oppermachtige Duitsland. De twee buurlanden stonden voor de 48ste keer tegenover elkaar en zelden was het verschil zo groot. Behalve dan qua uitslag. Duitsland deed zichzelf tekort - en spaarde het Nederlands elftal - door slechts één keer te scoren.

Tweede garnituur Duitsland
Extra pijnlijk voor Oranje: Duitsland was ernstig verzwakt door de afwezigheid van een een groot aantal sleutelspelers, waaronder Jamal Musiala en Kai Havertz. De tweede garnituur van Die Mannschaft stond daardoor op het veld. Inclusief twee debutanten (Oliver Baumann en Jamie Leweling) en twee basisdebutanten (Angelo Stiller en Aleksandar Pavlovic). De absentie van onder meer Virgil van Dijk en Frenkie de Jong valt daarbij in het niet. Het was beschamend vanaf Nederlandse kant.

Tekst gaat verder onder Instagram-post

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)

Van Dijk blijkt onvervangbaar
Na 854 dagen en voor het eerst in de laatste dertig interlands moest Oranje het stellen zonder Virgil van Dijk. De aanvoerder krijgt regelmatig kritiek op zijn spel in het Nederlands elftal, maar bleek tegen Duitsland onvervangbaar. Zonder hem was het chaos troef. En dat kwam niet alleen door zijn één-op-één-vervanger Micky van de Ven. Oranje was stuurloos.

Oranje van de Toekomst?
Koeman stuurde maandagavond het jongste Oranje in zeven jaar tijd het veld in, met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar en 100 dagen. Daarmee werd de blik nadrukkelijk op de toekomst gericht. Nu spelers als Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Daley Blind - voorheen dragende krachten - er om uiteenlopende redenen niet (meer) bij zijn, is het aan anderen om op te staan. Kunnen Denzel Dumfries, Cody Gakpo, Tijjani Reijnders en Xavi Simons het stokje overnemen?

Frustrerende avond Brobbey
Ruim een maand geleden kreeg Duitsland geen grip op Brian Brobbey, die zich knap staande hield tegen de verdedigers van Die Mannschaft. Antonio Rüdiger is echter geen Jonathan Tah. Vooraf beloofden de duels tussen Rüdiger en Brobbey vuurwerk te worden, maar er kwam helemaal niets van terecht. Brobbey raakte geen bal en kon dus ook niet aantonen dat hij daadwerkelijk 'vaster en beter aan de bal' is dan Erling Haaland, zoals Theo Janssen en Rafael van der Vaart zondagavond pretendeerden bij Studio Voetbal.

Huiswerk voor Koeman na mislukte week
Keer op keer meldde Koeman zich vol ongeloof en ingehouden woede aan de zijlijn. De bondscoach zal echter in de spiegel moeten kijken. Oranje leek geen plan te hebben. Het goede gevoel dat werd gekweekt tijdens de interlandperiode in september is na het gelijkspel tegen Hongarije (1-1) en de nederlaag tegen Duitsland (1-0) weer verdwenen.

Tot in november
Over een maand staat de volgende interlandperiode op het programma. Oranje speelt dan thuis tegen Hongarije en uit tegen Bosnië-Herzegovina. De beste twee ploegen in de Nations League-groep plaatsen zich voor de kwartfinale, de nummer drie speelt play-offs om degradatie naar League B te voorkomen en het land dat als laatste eindigt degradeert rechtstreeks. Na vier wedstrijden staat Oranje op vijf punten, evenveel als Hongarije. Duitsland lijkt met tien punten al uit het zicht. Bosnië is de hekkensluiter met één punt.