Van der Vaart over Oranje tegen Duitsland

Van der Vaart maakt Oranje met grond gelijk: 'Ik schaam me, klopt van geen kant'

14 oktober om 21:50

Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk laten er geen gras over groeien: het Nederlands elftal speelt maandagavond zeer ondermaats tegen Duitsland. Van der Vaart zegt zich zelfs te schamen voor het optreden van Oranje.

Het Nederlands elftal en Duitsland zochten met een 0-0 tussenstand de kleedkamer op. Dat mag een klein wonder genoemd worden, gezien de kansen voor het thuisland, tegenover nul mogelijkheden voor Oranje. "Ik moet eerlijk zeggen: ik schaam me niet snel voor het Nederlands elftal. Vandaag schaam ik me een beetje. We hebben zoveel kwaliteit, maar het is echt... Het klopt van geen kant."

"Ik kan er bijna geen analyse op loslaten, alles gaat fout", foetert Van der Vaart, die stelt dat Duitsland een zuiver doelpunt is ontnomen. Al na twee minuten kwam Duitsland via debutant Jamie Leweling op voorsprong, maar wegens buitenspel in aanloop naar de goal vond de treffer geen doorgang. "Volgens mij staat die streep van de VAR niet goed. Daarna komt ook nog eens de situatie van Jorrel Hato, die bewust de bal speelt. Je komt goed weg."

Van der Vaart krijgt bijval van Van Hooijdonk. "Het slaat nergens op. Er klopt niets van. Het doordekken... Je krijgt geen enkele grip", zucht hij. "We zijn achterin de bal aan het rondspelen en we leveren hem elke keer in. Je geeft elkaar kloteballen. Of het nu Van de Ven, De Vrij, Hato, Dumfries of Verbruggen was, en je kan ook het middenveld erbij noemen. Het is een totale offday van het hele elftal."