Kraay pleit voor Oranje-experiment met Zirkzee

Kraay pleit voor Oranje-experiment: 'Moet kunnen, ik zou het aandurven'

Vandaag om 18:45
Laatste update: om 18:51

Als Hans Kraay jr. in de schoenen van Oranje-bondscoach Ronald Koeman zou staan, spelen Brian Brobbey én Joshua Zirkzee maandagavond tegen Duitsland. De twee aanvallers kunnen prima samenspelen, verwacht de ESPN-analist.

Kraay deelt enkele uren voor de aftrap van de Nations League-wedstrijd in München zijn favoriete Oranje-opstelling. Daarin is een plek ingeruimd voor zowel Brobbey als Zirkzee. "Er moet een keer gekeken worden of ze samen kunnen spelen", steekt hij van wal bij ESPN Vandaag.

"99 procent van de mensen zal dan zeggen: dat kan niet, want Zirkzee en Brobbey zijn allebei centrumspitsen. Brobbey is inderdaad een centrumspits, maar Zirkzee niet", vervolgt Kraay, die zijn verhaal illustreert met Jari Litmanen ('een middenveld-10') en Dennis Bergkamp ('een heel diepe 10, een 9,5'). "Ik zeg niet dat Zirkzee net zo goed wordt als Bergkamp, maar stel hem eens op achter de spits. Dat moet volgens mij kunnen."

Kraay vervolgt: "Zirkzee is er ook niet vies van om veertig meter terug te verdedigen. Hij werkt zich de klere. Ik zou het aandurven." Toch houdt hij een slag om de arm. "Ik heb natuurlijk niet de spanning die Koeman heeft. En ik heb ook de spanning van Erik ten Hag niet, maar ik zou bij Manchester United ook Zirkzee achter Rasmus Hojlund zetten. Hij zou een gewéldige 9,5 zijn."

De favoriete Oranje-opstelling van Kraay: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van de Ven, Hato; Timber, Reijnders, Zirkzee; Simons, Brobbey, Gakpo.