Kraay jr. verdedigt Zirkzee

Kraay verdedigt 'strandvoetbal'-speler Oranje: 'Mag je niet van hem verwachten...'

Vandaag om 09:30

Joshua Zirkzee liep er tegen Hongarije een beetje verloren bij. Dat vindt Hans Kraay jr., die kort na de remise in Boedepast met ESPN-presentator Jan Joost van Gangelen discussieerde over wat voor soort speler hij nu eigenlijk is. 

Zirkzee had het voor rust erg lastig tegen de sterke verdedigers van Hongarije. Een wissel van bondscoach Ronald Koeman was dan ook op z'n plaats geweest, stelt de analist. "Ik zou het wel fijn vinden als Zirkzee een beetje steun krijgt in de punt en dat je (Brian, red.) Brobbey erbij zet, en dat hij er een beetje omheen kan zwerven."

"Zirkzee is geen targetman, en dat mag je ook niet van hem verwachten", vervolgt de oud-verdediger. "Hij is een hele sierlijke nummer 9 die met een beetje ruimte uitstekend kan voetballen." Diezelfde mening is Van Gangelen niet toebedeeld. "Hij heeft rugnummer 10 op zijn rug staan en dat zegt mij eigenlijk altijd wel genoeg, want dat is het misschien ook wel meer", doelt hij op de positie van aanvallende middenvelder. 

"Hij is geen echte targetman, maar ook geen 10", beargumenteert Kraay vervolgens. "Hij is een mooie 9,5, maar dat was hij vanavond niet." Waar spitsen als Wout Weghorst en Brobbey spelen met een bepaalde 'gretigheid', geldt dat voor Zirkzee niet, vindt Van Gangelen. "Bij hem denk je altijd: dat is een lekkere speler voor een zaalvoetbalteam of het strandvoetbal, maar ik weet het niet..."

Kraay springt tot slot nog eens in de bres voor de spits van United. "Je mag niet van hem verwachten dat hij met stoom uit zijn oren op het veld staat, en kopduels uit gaat vechten. Bij tegenstanders met meer ruimte in de rug kan hij uitstekend fungeren."

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Feyenoord, Ajax, PSV én de beste Eredivisie-vertrekkers hier!