'Timber speelde in geest van Neeskens'

Driessen baalt van 'slaapwandelmoment': 'Hij speelde in de geest van Neeskens'

Vandaag om 00:00

Het basisdebuut van Quinten Timber in het Nederlands elftal smaakt naar meer, vindt De Telegraaf-verslaggever Valentijn Driessen. De Feyenoord-middenvelder speelde in het Nations League-duel met Hongarije 'in de geest van Johan Neeskens', klinkt het. Toch is er ook kritiek.

Driessen wijst op eerdere uitspraken van Ronald Koeman, die weleens een 'strijder' miste bij Oranje. 'Een type Johan Neeskens dus. Precies in de week van het overlijden van de 73-jarige Neeskens gunde Koeman Timber zijn basisdebuut in het Nederlands elftal. Met een beetje goede wil valt Timber een afgezant van de speelstijl van Neeskens te noemen', schrijft de verslaggever in zijn column in De Telegraaf.

'Qua agressie, strijdlust, duelkracht en zijn drang om vooruit te bewegen met en zonder bal lijkt het spel van de twee middenvelders op elkaar; alleen was Neeskens wereldtop, sterker aan de bal, scoorde hij vaker en zijn hardheid is onovertroffen. Maar iets van Neeskens’ onverzettelijkheid is wel wat het huidige Oranje kan gebruiken', gaat Driessen verder. 'Aan de bal presenteerde Timber zich vol zelfvertrouwen, alsof hij al jaren het middenveld bezette en hij schroomde niet zijn medespelers met bravoure dwingend te coachen.'

Toch krijgt de Feyenoorder ook kritiek. Hij schakelde niet overtuigend om in aanloop naar de Hongaarse treffer. 'Met die apathische houding degradeerde strijder Timber zich tot toeschouwer bij de Hongaarse openingstreffer. Terwijl hij door alert te reageren het doelpunt van Sallai had kunnen en moeten voorkomen. Dan kan je uiteindelijk veel duels winnen, lekker spelen, tackelen, af en toe iets aardigs laten zien aan de bal; dat ene cruciale moment van slaapwandelen is waarop je wordt afgerekend op het niveau van Oranje.'

'Helemaal met de wetenschap dat ook het kwartet afwezige kwaliteitsspelers aast op een plaatsje in de middenlinie van Koeman', besluit Driessen, die doelt op Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners, Jerdy Schouten en Joey Veerman.