Erwin Koeman waarschuwt Oranje voor Szoboszlai

Koeman waarschuwt Oranje: 'Een speler om in de gaten te houden'

Vandaag om 08:51

Assistent-bondscoach Erwin Koeman is op zijn hoede voor de kwaliteiten van Hongarije, dat vrijdagavond de tegenstander is van het Nederlands elftal. Oranje moet vooral rekening houden met Liverpool-speler Dominik Szoboszlai.

Tussen 2008 en 2010 was Koeman werkzaam als bondscoach van Hongarije. De trainer slaagde er niet in om het land naar het WK in Zuid-Afrika te loodsen, al was dat geen grote verrassing. "We zaten in een heel zware poule met Denemarken, Portugal, Zweden, Albanië en Malta. We pakten toch nog zestien punten, maar dat was niet genoeg voor kwalificatie", vertelt Koeman aan De Telegraaf. "In die tijd had het Hongaarse voetbal het moeilijk, maar ze hebben de afgelopen jaren goede stappen gezet."

De Hongaren waren tijdens de afgelopen drie EK's present. "Ze zijn in Hongarije teleurgesteld over hoe het op het EK (in Duitsland, red.) is gegaan", stelt Koeman. "Ze werden uitgeschakeld in de groepsfase en wonnen alleen van Schotland, terwijl ze in de jaren voor het toernooi heel goede resultaten hadden met twee zeges op Engeland, een uitzege op Duitsland en een gelijkspel tegen Duitsland in Boedapest."

Szoboszlai is de grote blikvanger van het Hongaarse voetbal. Hij werd voor 70 miljoen euro door Liverpool overgenomen van RB Leipzig en is daarmee de duurste Hongaarse voetballer ooit. "Dat is een geweldige speler", zegt Koeman. "Die speelt wekelijks bij Liverpool en haalt een hoog niveau. Szoboszlai is snel met en zonder bal, heeft veel diepgang, een groot loopvermogen, een prima trap en ook technisch is heel goed. Dat is een allround-middenvelder, een geweldige speler en voor ons een speler om goed in de gaten te houden. Maar ze hebben meer spelers die een wedstrijd kunnen beslissen."

Beluister de nieuwste Studio Oranje over de spitsenkwestie, 'wereldklasse' op het middenveld, Memphis Depay en alles in aanloop naar de Nations League-duels!