Rapportage FIFPRO over overvolle speelkalender

FIFPRO duidt probleem en zet bizarre statistieken overvolle kalender op een rij

Vandaag om 10:39

De FIFPRO, de vakbond voor profvoetballers, heeft in een rapport het probleem van de overvolle speelkalender uiteengezet met concrete voorbeelden. In vergelijking met het verleden wordt er tegenwoordig veel meer van spelers gevraagd.

Onder meer Rodri, Jules Koundé en Thibaut Courtois spraken zich al uit over het speelschema, dat steeds meer een topic wordt in de voetbalwereld. De FIFPRO zet dit kracht bij en duidt de situatie. Zo wordt in een analyse geschetst dat Jude Bellingham voor zijn 21ste verjaardag 251 wedstrijden heeft gespeeld. Als de Engelsman de rest van zijn loopbaan zoveel in actie blijft komen, is de schatting dat hij 1.224 duels afwerkt.

Ter vergelijking: David Beckham, een van de Engelse supersterren uit het verleden, speelde 54 wedstrijden voor zijn 21ste verjaardag. Florian Wirtz wordt in het rapport ook langs de meetlat gelegd en vergeleken met Michael Ballack. De 21-jarige Wirtz speelde al een kleine twaalfduizend minuten in het profvoetbal, tegenover 4.175 minuten van Ballack voor diens 21ste.

Vinícius Júnior en Ronaldinho worden eveneens met elkaar vergeleken. Eerstgenoemde heeft op 24-jarige leeftijd al bijna vierhonderd officiële duels op zijn naam staan. FC Barcelona-legende Ronaldinho had op die leeftijd 163 duels gespeeld.

FIFPRO maakt naast de nodige vergelijkingen ook aan de hand van statistieken duidelijk dat de kalender overvol is. Zo reisde Tottenham Hotspur-verdediger en Argentijns international Cristian Romero in het seizoen 2023/2024 162.978 kilometer, terwijl Takumi Minamino na de Azië Cup één rustdag had voor hij weer verplichtingen bij zijn club had.

Beluister de nieuwste Studio Oranje over de spitsenkwestie, 'wereldklasse' op het middenveld, Memphis Depay en alles in aanloop naar de Nations League-duels!