Zeventien(!) Feyenoord-huurlingen: vaste waardes in Eredivisie, Denen overtuigd
Waar PSV dit seizoen nog geen enkele huurdeal heeft gesloten, hebben Feyenoord en Ajax afgelopen zomer wél meerdere spelers op huurbasis uit laten vliegen. Hoe vergaat het de huurlingen van de Rotterdammers en Amsterdammers bij hun nieuwe, tijdelijke werkgever? VoetbalPrimeur zoekt het uit. Feyenoord, dat maar liefst zeventien huurlingen telt, komt als eerst aan bod.
Marcus Pedersen (Torino)
Vorig seizoen stalde Feyenoord Pedersen al op huurbasis bij Sassuolo. De Rotterdammers hadden verwacht hem niet meer terug te zien in De Kuip, maar niets bleek minder waar door de degradatie van Sassuolo uit de Serie A. In het slot van de transferwindow lukte het Feyenoord opnieuw om de Noorse back in Italië te stallen, ditmaal bij Torino. Ook in deze deal is een verplichte koopoptie opgenomen, die komt te vervallen als Torino degradeert. Op dit moment hoeft Feyenoord geen rekening te houden met dat laatste scenario: Torino is goed begonnen aan het seizoen en bezet momenteel de zevende plek in de Serie A.
In Turijn speelt Pedersen zijn wedstrijden als rechterwingback. In zekere zin moet de verdediger de concurrentiestrijd aangaan met de door Ajax verhuurde Borna Sosa: trainer Paolo Vanoli kiest steevast voor Valentino Lazaro, die op beide flanken uit de voeten kan, op één van de wingbackposities. Daardoor blijft er nog maar één plekje over Pedersen en Sosa, die regelmatig van stuivertje wisselen. Afgelopen weekend viel de keuze van Vanoli tegen Internazionale (3-2 nederlaag) op Pedersen, die negentig minuten op het veld stond. Op dit moment staat de teller op vier duels en 208 minuten in competitieverband voor Pedersen.
Marcos López (FC Kopenhagen)
In de eerste wedstrijden van het seizoen was López nog basisspeler bij Feyenoord, al had dat vooral te maken met de blessures van Quilindschy Hartman en Gijs Smal en met het feit dat Hugo Bueno nog niet aangetrokken was. In de duels waarin hij de kans kreeg, liet de Peruaan echter niet bepaald een onuitwisbare indruk achter. Ruim een week voor het verstrijken van de transferdeadline maakte Feyenoord bekend dat López het seizoen afmaakt bij FC Kopenhagen. De Deense topclub heeft een optie tot koop bedongen.
López is direct uitgegroeid tot een basisspeler in Denemarken. De linksback miste tot dusver slechts twee duels, door een schorsing na een rode kaart tegen aartsrivaal Bröndby. In de speelminuten die hij krijgt, weet López te overtuigen: zo zijn de fans van Kopenhagen lovend over de verdediger, die al goed was voor twee assists in zijn eerste zeven duels in Denemarken. Afgelopen week, nadat Kopenhagen in de Conference League ten onder ging tegen Jagiellonia Bialystok, schreef sportkrant BT dat López 'één van de spelers was die het niveau hoog hield' bij Kopenhagen. Al met al lijkt de linkspoot op zijn plek te zitten in de Deense hoofdstad.
Neraysho Kasanwirjo (Rangers FC)
Nadat Kasanwirjo afgelopen seizoen vlieguren heeft gemaakt bij Rapid Wien, koos Feyenoord ervoor om ook hem opnieuw te verhuren. Daardoor is de jeugdinternational dit seizoen actief bij Rangers, waar landgenoot Robin Pröpper deze zomer ook naartoe verkaste. Naar verluidt hebben de Schotten een optie tot koop weten te bedingen.
Bij Rangers moet Kasanwirjo het tot dusver vooral doen met invalbeurten. Alleen in het Europa League-treffen met Malmö FF maakte manager Philippe Clement een plekje vrij voor de geboren Amsterdammer in zijn basiself. In het hart van de defensie zijn John Souttar en Pröpper zeker van hun plek, terwijl Kasanwirjo op de rechtsbackpositie aanvoerder James Tavernier voor zich moet dulden in de pikorde. De multifunctionele verdediger moet daardoor nog even geduld hebben.
Ezequiel Bullaude (Fortuna Sittard)
De Argentijnse middenvelder heeft in Rotterdam nog niet kunnen laten zien waartoe hij in staat is. Feyenoord pikte Bullaude twee jaar geleden op uit Argentinië en verhuurde hem vorig seizoen aan Boca Juniors, waar zijn minuten steeds meer afnamen. Nu komt de Zuid-Amerikaan op tijdelijke basis uit voor Fortuna. In Sittard heeft Bullaude in zijn eerste weken kunnen overtuigen: zo was hij al twee keer trefzeker en laat hij zien op meerdere posities uit de voeten te kunnen. In de laatste drie duels stelde trainer Danny Buijs Bullaude op als linksbuiten. Bij Fortuna én Feyenoord zal men hopen dat hij de stijgende lijn doortrekt. Ook in deze huurdeal is overigens geen optie tot koop opgenomen.
Leo Sauer (NAC Breda)
Feyenoord wilde de achttienjarige Sauer, die vorig seizoen nog dertien keer in actie kwam in de hoofdmacht, dit seizoen graag vlieguren laten maken op het allerhoogste niveau. NAC mag daardoor een jaar gebruikmaken van de diensten van de talentvolle Slowaak, die afgelopen zomer in actie kwam op het EK in Duitsland. De Bredanaars hebben geen optie tot koop bedongen. Bij De Parel van het Zuiden is Sauer direct uitgegroeid tot een vaste waarde. Trainer Carl Hoefkens gebruikte hem al als aanvallende middenvelder, buitenspeler en spits. Sauer wacht wel nog op zijn eerste goal in het shirt van NAC.
Thomas van den Belt (CD Castellón)
Bij Feyenoord had Van den Belt ook dit seizoen geen uitzicht op speeltijd. De middenvelder besloot daardoor eieren voor zijn geld te kiezen, wat een hereniging met trainer Dick Schreuder opleverde bij het Spaanse Castellón. Bij de club, die uitkomt in de Segunda División, is Van den Belt nu wél een vaste waarde. Samen met landgenoten Jetro Willems en Mats Seuntjens mag Van den Belt zelfs stiekem dromen van promotie naar La Liga met Castellón, dat momenteel zesde staat. Over een optie tot koop in deze huurdeal is niets bekend.
Patrick Walemark (Lech Poznan)
2,5 jaar geleden betaalde Feyenoord ruim drie miljoen euro voor Walemark, maar op enkele spaarzame momenten na heeft de linkspoot niet bepaald kunnen overtuigen in De Kuip. Nadat hij vorig seizoen werd gestald bij sc Heerenveen, speelt Walemark dit seizoen op huurbasis bij het Poolse Lech Poznan, dat hem na dit seizoen definitief kan overnemen. Het lijkt erop dat Walemark in de afgelopen weken een basisplek heeft veroverd bij zijn nieuwe club, terwijl hij al één absoluut hoogtepunt heeft beleefd in Polen: tegen Korona Kielce bezorgde de rechtsbuiten zijn ploeg eigenhandig een 2-3 overwinning met een hattrick. In deze deal is een optie tot koop opgenomen.
Mimeirhel Benita (Heracles Almelo)
Ook Benita heeft een geschiedenis als het aankomt op verhuurperiodes: vorig seizoen stond hij nog tijdelijk onder contract bij stadsgenoot Excelsior. Dit seizoen is het de bedoeling dat de rechtsback vlieguren maakt bij Heracles. Tot nu toe lukt dat aardig: trainer Erwin van de Looi stelt Benita steevast op in Almelo. Afgelopen weekend was Benita nog goed voor een assist, al kon hij een nederlaag daarmee niet voorkomen: Heracles ging met 4-1 ten onder bij Go Ahead Eagles.
Shiloh ’t Zand (Heracles Almelo)
Benita is niet de enige Feyenoorder die nu uitkomt voor Heracles: Dat geldt ook voor ’t Zand. Nadat hij afgelopen seizoen werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar in de Keuken Kampioen Divisie, na zijn seizoen bij FC Dordrecht, mag ’t Zand het dit seizoen op het hoogste niveau laten zien. De geboren Rotterdammer, die hij Heracles met nummer 10 speelt, is in Almelo eveneens zeker van een basisplek. ’t Zand laat bij vlagen mooie dingen zien, maar wacht wel nog op zijn eerste goal en assist in de Eredivisie.
Ilias Sebaoui (sc Heerenveen)
Over voormalig smaakmakers van FC Dordrecht gesproken: ook Sebaoui krijgt dit seizoen de kans om te schitteren in de Eredivisie, nadat hij in de vorige voetbaljaargang grote indruk maakte in de Keuken Kampioen Divisie. Op het hoogste niveau gaat het de Marokkaans jeugdinternational nog niet even makkelijk af: hoewel trainer Robin van Persie hem tot dusver altijd opstelde, weet Sebaoui niet altijd zijn niveau te halen. Ook was hij nog niet direct betrokken bij een goal.
Mikki van Sas (Vitesse)
Toen Justin Bijlow een jaar geleden geblesseerd raakte, kwam Feyenoord snel in actie door Mikki van Sas transfervrij op te pikken bij Manchester City. In De Kuip was de twintigjarige sluitpost de derde keus onder de lat. Dit seizoen hoopt Van Sas bij Vitesse meer minuten te maken, maar tot dusver zit dat er nog niet in: de voorkeur van trainer John van den Brom gaat op dit moment uit naar de talentvolle Tom Bramel (19), die afkomstig is uit de eigen jeugd en een sterke indruk achterlaat.
Jaden Slory (FC Dordrecht)
Slory staat te boek als één van de grotere talenten van Feyenoord. Dit seizoen maakte de aanvaller zijn debuut in het betaald voetbal bij FC Dordrecht, waar hij nu al een basisplek heeft veroverd. Enkele weken geleden maakte Slory tegen Excelsior ook zijn eerste goal in het profvoetbal. Tot dusver zal Feyenoord dan ook zeer tevreden zijn over zijn ontwikkeling bij de partnerclub.
Devin Haen (FC Dordrecht)
Feyenoord nam Haen deze zomer over van De Graafschap, om hem vervolgens meteen weer bij Dordrecht te stallen. Bij De Schapenkoppen is de spits tot dusver goed op dreef: momenteel staat de teller op vier goals en één assist na negen duels in de Keuken Kampioen Divisie.
Gabriele Parlanti (FC Dordrecht)
Feyenoord heeft in de transferperiode ook in de Serie C geshopt, door middenvelder Parlanti weg te plukken bij US Triestina. De twintigjarige Italiaan werd niet veel later ook bij Dordrecht gestald. De eerste competitieduels van het seizoen zat Parlanti om onduidelijke redenen nog niet bij de wedstrijdselectie, maar in de voorbije weken maakt hij steeds meer minuten. Langer dan 45 minuten heeft hij echter nog niet op het veld gestaan bij Dordt.
Korede Osundina (FC Dordrecht)
En dat is nummer vier: Feyenoord laat ook Osundina dit seizoen zijn wedstrijden voor Dordrecht spelen. In de zomer van 2023 verhuurde De Stadionclub de Amerikaanse buitenspeler voor twee jaar aan de Keuken Kampioen Divisie-club. Vorig seizoen groeide Osundina uit tot een basisspeler in het M-Scores Stadion en in de huidige voetbaljaargang heeft hij die lijn doorgetrokken. Osundina was ook al goed voor twee treffers dit seizoen.
Antef Tsoungui (OH Leuven)
In zijn thuisland wilde de 21-jarige verdediger zichzelf dit seizoen meten op het hoogste niveau, nadat Feyenoord ook hem al stalde bij FC Dordrecht. Het lijkt er echter op dat de verhuurperiode van Tsoungui al na twee invalbeurten voorbij is: de stopper heeft op de training namelijk zijn kruisband gescheurd. Op dit moment is er nog niets bekend over de precieze hersteltijd van Tsoungui, net zo min als over de beslissing die Feyenoord en Leuven gaan nemen over de huurdeal.
Milan Hokke (ADO Den Haag)
De zeventiende en laatste Feyenoord-huurling van dit lijstje heeft zich op knappe wijze in de basis weten te knokken bij ADO Den Haag. Hokke, die afkomstig is uit de jeugdopleiding van Feyenoord, begon het seizoen als bankzitter in de Hofstad. Nu lijkt hij de concurrentiestrijd echter gewonnen te hebben van Silvinho Esajas.