NAC: 'Arbiter Oostrom onder druk gezet door KNVB'

NAC baalt van KNVB: 'Scheidsrechter onnodig onder druk gezet'

Vandaag om 15:15

NAC Breda-directeur Remco Oversier vindt het vreemd dat scheidsrechter Ingmar Oostrom zaterdag het duel van de Brabanders met NEC floot, terwijl hij nog betrokken is bij een tuchtzaak die tegen de club loopt. Volgens Oversier is de leidsman onnodig onder druk gezet door de bond.

Oversier had eerder dit seizoen de leiding over NAC - FC Utrecht. De Domstedelingen bogen een achterstand om in een 1-2 zege. Bredase fans gooiden toen bier naar matchwinner Noah Ohio, die zijn beide goals provocerend voor het fanatieke thuisvak vierde. NAC kreeg een boete van 10.000 euro, waarvan 2500 euro voorwaardelijk, maar ging in beroep en wees op de excuses die de Utrecht-spits ook zelf maakte.

Bovendien verklaarde Oostrum na de wedstrijd dat hij Ohio een tweede gele kaart had moeten geven voor zijn provocerende gedrag. Dat oordeel zette hij echter niet op het wedstrijdformulier. De klankbordgroep arbitrage oordeelde ook al dat het 'belachelijk zou zijn als NAC gestraft zou worden'. Het beroep van de Parel van het Zuiden dient op 17 oktober in Zeist. 

Oversier keek dan ook vreemd op dat Oostrom in afwachting van de zaak weer een duel van NAC mocht fluiten. "Door Oostrom voor er een definitieve uitspraak is aan te wijzen voor een thuiswedstrijd van NAC, zet je een scheidsrechter onnodig onder druk", meent de algemeen directeur. De vlam sloeg ook nog eens in de pan in het Rat Verlegh Stadion doordat Oostrom rode kaarten uitdeelde aan Saná Fernandes én keeperstrainer Gabor Babos.

Die laatste werd naar de tribune gestuurd vanwege kritiek op de leiding, tot onbegrip van Oversier. De NAC-directeur vindt de regel dat alleen de aanvoerder met de arbiter 'zo strikt gehanteerd dat hij zijn doel voorbij schiet'. Hij gaat daarover met de KNVB in gesprek. "Dat alleen de aanvoerder nog maar mag praten is de doodsteek voor de samenwerking in het veld. Spelers en stafleden voelen zich niet begrepen. De vierde man is tegenwoordig alleen nog bezig om mensen van de begeleiding van een team terug te duwen in hun hok.