Studio Voetbal-analisten kritisch op Ajax

Gematigd enthousiasme over Ajax: 'Farioli heeft iets weten te bewerkstelligen'

Vandaag om 07:32
Laatste update: om 07:39

Ibrahim Afellay is van mening dat de problemen van vorig seizoen binnen Ajax nog niet zijn opgelost. Toch ziet de voormalig Oranje-international wel verbetering, nu Francesco Farioli aan het roer staat, vertelt hij bij Studio Voetbal.

"Groningen heeft het echt laten liggen om Ajax pijn te doen. Ze waren vaak te druistig en wilden zo graag dat ze de controle verloren", analyseert Afellay, die zag dat één wissel van Farioli de wedstrijd tegen FC Groningen (3-1) besliste. "Wout Weghorst heeft bewezen iets teweeg te kunnen brengen, met name in de laatste fase van de wedstrijd als de ballen in de zestienmeter gebracht moeten worden."

Toch ziet de oud-voetballer van onder andere PSV en FC Barcelona dat er een metamorfose heeft plaatsgevonden in Amsterdam. "Het houdt bij Ajax nog steeds niet over, maar er staat wel een team. Aan de bal is het nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Het is veelzeggend dat een Kian Fitz-Jim, die bij Excelsior niet eens een basisplaats had, nu de persoon is die bij Ajax de lijnen uit moet zetten. Zijn creativiteit wordt enorm gemist. Dat geeft aan dat de problemen nog steeds niet zijn opgelost. Maar het is wel knap dat ze de wedstrijden winnen die ze vorig jaar niet wonnen."

Pierre van Hooijdonk sluit zich aan bij de woorden van zijn tafelgenoot. "Er gaat nog steeds veel mis, maar er heerst wel een andere vibe. Farioli heeft toch iets weten te bewerkstelligen. De resultaten zijn er en mensen praten best positief over Ajax", besluit de ex-spits.