Fortuna Sittard krijgt loon naar werken en klopt AZ

Fortuna Sittard raakt drie keer de paal, maar krijgt loon naar werken en klopt AZ

6 oktober om 21:54

Een flets AZ heeft zondagavond een dure nederlaag geleden in de Eredivisie. Drie dagen na de verloren Europa League-kraker tegen Athletic Club was ook Fortuna Sittard te sterk: 1-0. Onverdiend was dat niet.

AZ miste aanvoerder Jordy Clasie, maar had zondag - bij de afsluiting van de achtste speelronde - wel weer de beschikking over Ibrahim Sadiq. De aanvaller van AZ had echter weinig in de melk te brokkelen. Fortuna Sittard was de bovenliggende partij. Het ontbrak alleen aan geluk in de Limburgse afronding.

Na een half uur trof Jasper Dahlhaus namens Fortuna de paal en op slag van rust deed Alen Halilovic hetzelfde. De laatste kans was veruit de grootste, aangezien Halilovic mocht aanleggen vanaf elf meter. AZ-verdediger Maxim Dekker veroorzaakte de penalty.

AZ stelde er weinig tegenover, al vonden de Alkmaarders na rust ook het aluminium op hun weg. Een poging van Zico Buurmeester spatte uiteen op de lat. Daarvoor had Fortuna Sittard nota bene al voor de derde keer de paal geraakt, na een zondagsschot van Ryan Fosso.

Uiteindelijk kreeg Fortuna toch loon naar werken. Rodrigo Guth troefde Dekker af en kopte de 1-0 binnen. Die voorsprong stond de ploeg van trainer Danny Buijs niet meer af, waardoor Fortuna naar de tiende plaats klimt in de Eredivisie. AZ blijft de nummer drie met zestien punten. Het gat met koploper PSV is al acht punten.