Kieft weet hoe Farioli Brobbey aan het scoren moet helpen

Kieft ziet Farioli verkeerd omgaan met Brobbey: 'Dat werkt averechts'

Vandaag om 20:50

Wim Kieft vindt dat Francesco Farioli niet wijs omspringt met Brian Brobbey. De spits van Ajax wordt vaak vroegtijdig naar de kant gehaald door de trainer van de Amsterdammers. Dat is niet slim, stelt de oud-spits in zijn column voor De Telegraaf.

'Het lukt Farioli trouwens niet om Brian Brobbey aan het scoren te krijgen', begint Kieft, die de Oranje-international donderdagavond kansen zag missen tegen Slavia Praag (1-1). 'Hoewel hij hem toevertrouwde zowel in de Europa League als in de Eredivisie te beschouwen als zijn eerste spits. Heel aardig, maar tegelijkertijd wisselt hij hem iedere wedstrijd na een uurtje.'

'Terwijl Brobbey juist wedstrijden moet uitspelen', vervolgt Kieft, die net als Brobbey als spits bij Ajax speelde. 'Hij moet beter en sterker worden en daar heb je negentig minuten voor nodig en geen standaard wissel. Dat werkt averechts. Laat je hem staan dan kan hij in de slotfase misschien een doelpuntje meepikken. Vooralsnog mist hij te vaak grote kansen. Opgelegde kansen zelfs, zoals die twee momenten in de eerste helft tegen Slavia Praag. Bij de eerste kans raakte hij nauwelijks de bal terwijl hij genoeg tijd had en de verre hoek open lag.'

Dat Brobbey vervolgens wel complimenten krijgt voor het feit dat hij goed fungeerde als aanspeelpunt, daar kan Kieft niet zoveel mee. 'Prima, alleen schuilt daarin het gevaar dat hij zich beperkt tot het zijn van een aanspeelpunt. Zijn snelheid is echter ook een groot wapen en daarmee moet Brobbey zijn loopacties in de diepte blijven maken. Eens zal hij die kansen afmaken. Je denkt dat één doelpunt hem erdoorheen kan helpen, zodat hij de vorig seizoen gemaakte ontwikkeling kan doorzetten', besluit hij.

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Ajax, PSV, Ten Hag, Slot en meer!