Transferregels FIFA in strijd met EU-wet, voetbalwereld houdt adem in
Een grote doorbraak in de voetbalwereld: Lassana Diarra heeft gelijk gekregen in zijn slepende zaak tegen de FIFA. Volgens het Europese Hof van Justitie zijn de twijfels die Diarra had bij een straf, die hij in 2014 opgelegd kreeg, terecht. De zaak werd eerder al vergeleken met het beroemde Bosman-arrest.
Diarra kreeg in 2014 door de FIFA een boete van ruim tien miljoen euro én een speelverbod voor vijftien maanden opgelegd. De reden: zijn toenmalige werkgever Lokomotiv Moskou spande een rechtszaak tegen hem aan, nadat de middenvelder om financiële perikelen wat trainingen aan zich voorbij zou hebben laten gaan. Het feit dat de eventuele volgende club van Diarra moest opdraaien voor de opgelegde boete, maakte de zoektocht naar een nieuwe werkgever haast onmogelijk.
Robby Houben, hoogleraar sportondernemingsrecht aan de Universiteit Antwerpen, zette eerder al eens zijn vraagtekens bij de regels van de FIFA. "Bijzonder is dat spelers hun contract niet eenzijdig kunnen opzeggen en vrij naar een andere werkgever kunnen vertrekken, zoals bijvoorbeeld een chirurg of een journalist dat wél kan. Is het voetbal zo bijzonder dat zo’n afwijking aanvaardbaar is?", liet hij het AD destijds optekenen.
Ook Diarra zelf liet het er niet bij zitten en ging in protest: hij klaagde de FIFA aan wegens het mislopen van inkomsten. Het Europese Hof van Justitie heeft vrijdag uitspraak gedaan en stelt Diarra in zijn gelijk. Volgens het Hof deugen sommige transferregels van de wereldvoetbalbond niet, maar het op de schop gooien van het gehele transfersysteem gaat er ook niet van komen.