Tiental van Ajax houdt stand in Tsjechië

Met kunst- en vliegwerk: tiental Ajax vertrekt met punt uit Praag

Vandaag om 20:42
Laatste update: om 21:24

Ajax heeft zich donderdag naar een gelijkspel geknokt in het Europa League-duel met Slavia Praag. Het gemis van meerdere vaste waardes deed zich voelen bij de ploeg van Francesco Farioli, die na een goede start veelal moest overleven: 1-1.

Het gehavende Ajax miste flink wat steunpilaren, maar Brian Brobbey was wel van de partij. De spits kreeg na tien minuten een grote kans om de score te openen na een verkeerde terugspeelbal van de Tsjechen. Hij ging op doelman Antonin Kinsky af, maar raakte de bal niet goed en schoot zwakjes naast. De Amsterdammers drongen desondanks aan en na zestien minuten ging de bal op de stip doordat Christian Rasmussen werd gevloerd. Branco van den Boomen trof doel.

Het was een welkome opsteker voor Ajax, dat daarna zag hoe de thuisploeg steeds meer aandrong. Na een halfuur was Slavia dicht bij de gelijkmaker. Conrad Wallem gaf goed voor, alleen zag spits Mojmír Chytil zijn inzet naast gaan. Niet veel later ging een poging van ex-Feyenoorder Ondrej Lingr net voorlangs. De Tsjechen kenden zodoende een sterke fase en ook Remko Pasveer moest met zijn vuisten voorkomen dat Ondrej Zmrzly alsnog de 1-1 maakte.

Ajax loerde zelf op de counter en kreeg na 38 minuten weer een kansje. Brobbey legde terug op Hlynsson, die net niet goed bij de bal kon en naast schoof. Tot overmaat van ramp raakte de IJslander geblesseerd. Benjamin Tahirovic verving hem. Op slag van rust was Brobbey nog héél dicht bij de 0-2. Na een lange bal van Pasveer stormde hij op het Tsjechische doel af, maar zijn afwerking was zwak.

In de tweede helft hervatte Slavia Praag de jacht op de gelijkmaker. Pasveer greep knap in na een van richting veranderd schot, waarna met Anton Gaaei, Owen Wijndal en Chuba Akpom drie frisse krachten het veld inkwamen. Gaaei verzuimde al snel om een kansrijke situatie goed uit te spelen. Daarna zette ook Slavia fors geschut in. Jurasek, Diouf, Provod en Chory kregen aanvankelijk rust met het oog op de topper tegen Sparta Praag van zondag, maar werden alsnog ingebracht.

De druk op het Amsterdamse doel werd daarmee steeds verder opgevoerd. Ajax kon niet veel meer dan tegenhouden, maar capituleerde na 67 minuten. Invaller Tomas Chory kreeg iets te veel ruimte en kopte raak. De opdracht werd vervolgens nog wat moeilijker voor Ajax doordat Youri Baas na een pittige overtreding een rode kaart kreeg. Toch had Gaaei zomaar de 1-2 kunnen maken. De Deen dook plots voor het vijandelijke doel op. Hij schoot echter recht op Kinsky.

Met de ingevallen steunpilaren zocht Slavia naar de winnende goal, maar het tiental van Ajax, dat ook geel aanliep, overleefde de hectische slotfase, waarin de emoties nog hoog opliepen. Zodoende heeft de ploeg van Farioli nu vier punten na twee duels.