Zeven conclusies: Portugese specialiteit nekt PSV

Zeven conclusies: Bosz eindelijk gelukkig, Tillman zorgt voor bijzonder moment

1 oktober om 23:40

PSV liet dinsdagavond twee punten door de vingers glippen in de tweede speelronde van de Champions League. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na het 1-1 gelijkspel tegen Sporting CP.

Gelijkspel voelt als nederlaag voor PSV
Met Sporting ontving PSV zijn statistische spiegelbeeld in Eindhoven. De landskampioen staat na zeven wedstrijden bovenaan in de Eredivisie met 21 punten, hetzelfde aantal waarmee Sporting leidt in Portugal. Zelfs het aantal gescoorde goals is gelijk: 25. Maar daar hield de vergelijking dinsdagavond wel op. Vanaf de eerste minuut was het PSV dat de klok sloeg. Dat de Eindhovenaren slechts een punt pakten, voelt dan ook als een nederlaag.

Bosz eindelijk gelukkig
PSV kwam voor eigen publiek vele malen beter uit de verf dan twee weken geleden tegen Juventus, toen er met 3-1 werd verloren. Ryan Flamingo speelde de wedstrijd van zijn leven tegen topspits Viktor Gyökeres, Jerdy Schouten heerste op het middenveld en scoorde met een fantastische uithaal en voorin was Luuk de Jong niet te houden. Intensiteit, duelkracht en goed aan de bal: het was er allemaal tegen Sporting. Peter Bosz zal eindelijk volmaakt gelukkig zijn met zijn ploeg.

Portugese specialiteit van het huis
Toch wist PSV zijn dominantie niet om te zetten in meer dan één doelpunt. Telkens ontbrak het aan een gedegen afronding en op Europees niveau is dat killing, zeker tegen Portugezen. Veelzeggende statistiek van Opta: 38 procent van de goals die Portugese teams maakten tegen Nederlandse clubs in de Champions League, vielen in of na de 75ste minuut. Zo ook de 1-1 van invaller Daniel Bragança, die in juni nog werd gelinkt aan PSV.

Flamingo legt fenomeen Gyökeres aan banden
Geen enkele spits op de Europese velden scoorde in 2024 vaker dan Viktor Gyökeres. De Zweedse laatbloeier (26) kwam dan ook met hoge verwachtingen naar Eindhoven, maar verdween in de broekzak van Flamingo. Keer op keer werd de topscorer van de Portugese competitie - tien goals in zeven competitiewedstrijden - onschadelijk gemaakt door de 21-jarige zomeraankoop van PSV.

Ook Schouten imponeert
Hij schoot tekort tegen Juventus en ook de eerste minuten van Sporting-thuis waren niet overtuigend van Jerdy Schouten. Tegen zijn natuur in speelde hij de bal de eerste paar keren naar de verkeerde kleur. En toen brak de vijftiende minuut aan. De EK-uitblinker van Oranje schatte een waardeloze pass van Zeno Debast op waarde en twijfelde niet: met een onhoudbare pegel zette hij PSV op voorsprong. Het was de eerste Champions League-goal in zijn carrière.

Bijzondere actie Tillman
Malik Tillman toonde zich tegen Sporting van zijn meest sportieve kant. Vanaf de linkerkant kreeg hij een schietkans, die onschadelijk werd gemaakt door Ousmane Diomandé. De Ivoriaanse verdediger ging daarbij lelijk door zijn enkel. Waar Tillman door had kunnen voetballen en nog een keer had kunnen aanleggen, besloot hij de bal meteen over de zijlijn te spelen. Bijzonder sportief, ook al deden de Portugezen voor rust niets anders dan zuigen, rollen en de scheidsrechter bespelen.

Next up: PSG
Door het gelijkspel heeft PSV na twee Champions League-wedstrijden een punt. Over drie weken, op dinsdag 22 oktober, wacht de ploeg van Bosz een uitwedstrijd in Parc de Princes tegen Paris Saint Germain, dat dinsdagavond met 2-0 verloor van Arsenal. Daarna volgen nog duels met Girona FC (thuis), Shakhtar Donetsk (thuis), Stade Brest (uit), Rode Ster Belgrado (uit) en Liverpool (thuis).