Afellay uit kritiek op keuzes van Farioli

Afellay uit kritiek op keuzes van Farioli: "Hij is niet toe aan Ajax 1"

Vandaag om 07:46

Ibrahim Afellay snapt weinig van het roulatiebeleid van Francesco Farioli bij Ajax. De voormalig aanvaller vindt dat de Italiaanse trainer te veel risico neemt.

Afellay genoot midweeks van het optreden van de Amsterdammers tegen Besiktas. "Dat was heel erg goed. Ik heb Ajax heel lang niet op die manier zien spelen. Zowel aan de bal als zonder de bal", zegt hij bij Studio Voetbal. "Het contrast met het duel met Go Ahead Eagles daarvoor was heel groot. Het was een wereld van verschil."

Ook tegen RKC Waalwijk ging het zondag moeizaam. Afellay wijt dat aan de vele wijzigingen in de basisopstelling. "Ik begrijp dat niet. Ajax is nog niet zover om heel veel spelers te kunnen vervangen. Ajax moet juist veel meer naar een vaster elftal om die wedstrijden wat makkelijker te winnen en automatismen erin te slijpen. Je drie beste spelers tegen Besiktas, Mika Godts, Kian Fitz-Jim en Bertrand Traoré, speelden alle drie niet, maar zij waren uitgerekend de drie spelers die vandaag (zondag, red.) het tempo opkrikten toen ze erin kwamen. Zij maakten duidelijk het verschil."

Afellay is minder onder de indruk van Christian Rasmussen en Jaydon Banel, die in Waalwijk de vleugels van de Amsterdammers vormden. "Je moet niet alleen maar spelers brengen omdat ze uit de eigen jeugd komen. Ze moeten wel het niveau hebben. Banel is op dit moment niet toe aan Ajax 1", stelt de oud-international.

Farioli lijkt iedereen zo fit mogelijk te willen houden, maar Afellay ziet dat Ajax daar de rekening voor betaalt. "Uiteindelijk gaat het om topsport. Tegen NAC heeft hij het ook gedaan en we weten hoe het is afgelopen", doelt hij op de 2-1 nederlaag tegen de promovendus.