Beuker ziet Ajax-jeugd kansen krijgen door beperkingen

Ajax-directeur ziet talenten kansen krijgen door financiële malaise: 'Gunstig'

Vandaag om 15:05

Directeur voetbal Marijn Beuker ziet dat de financiële beperkingen bij Ajax ook een voordeel hebben. Doordat de Amsterdammers geen geld konden uitgeven aan grote transfers, grijpen nu jonge spelers als Youri Baas en Kian Fitz-Jim hun kans.

"Ik denk dat dit heel gunstig is, omdat dit de ziel van de club is", stelt Beuker bij NH Sportcafé. "Het is in heel veel verschillende situaties in het verleden zo geweest dat er werd teruggegrepen op de jeugd. Het is de Nederlandse realiteit. Als je wil wedijveren met de top van de voetbalpiramide, en dat kan niet met geld, dan moet je slim zijn. Dat is het Amsterdamse pionierschap dat er hier inzit."

Waar Alex Kroes verantwoordelijk is voor het transferbeleid, bewaakt Beuker meer de rode draad binnen Ajax. "Van scouting tot opleiding tot het fysieke domein en de compositie van het eerste team. Wij denken dat het nog beter is om dat te splitsen. Ik ben verantwoordelijk voor de voetbalfilosofie in alle vormen en soorten."

Beuker ontfermt zich onder meer over de Amsterdamse jeugdopleiding. "Ik vind dat we in de jeugdopleiding te veel voorkauwen. We vertellen wat ze (jeugdspelers, red.) moeten doen in plaats van de straatcultuur, waar ze het zelf moeten ontdekken en waar ze zelf hobbels krijgen op hun pad." Ajax probeert die 'straatcultuur' een beetje terug te laten keren middels oefenvormen. "Door hardheid te creëren, denk aan partijdig fluiten. Dan creëer je oneerlijkheid en hoe gaan ze daarmee om? Dat zijn we aan het wegnemen in de maatschappij en wij denken dat het goed is om dat terug te brengen in een vertrouwde omgeving."

Beuker benadrukt dat de veranderingen tijd nodig hebben. "Maar je ziet dat bepaald gedrag niet meer wordt toegestaan of juist wordt gestimuleerd. De trainers zijn er fantastisch mee bezig, maar het duurt nog wel even."