Coëfficiënten: Nederland wint terrein na prachtweek, maar loopt niet maximaal uit

Coëfficiënten: Nederland wint terrein na prachtweek, maar loopt niet maximaal uit

26 september om 23:10
Laatste update: 26 september om 23:16

Waar Nederland vorige week in de eerste Champions League-speelronde nog harde klappen te verwerken kreeg op de UEFA-coëfficiëntelijst, hebben Ajax, AZ en FC Twente deze week een lading punten binnengehaald in de Europa League. Achtervolger Portugal kreeg in extremis echter een dikke meevaller te verwerken, waardoor 'we' niet maximaal uitlopen.

Na de nederlagen van PSV en Feyenoord in de Champions League en de zeges van Sporting Portugal en Benfica, begon Nederland de hete adem van Portugal in de nek te voelen in de strijd om de zesde plek. Daardoor was het cruciaal dat Ajax, AZ en Twente meer succes zouden boeken in de Europa League. Dat gebeurde ook: woensdag trapte AZ de Europese week af met een zege op IF Elfsborg (3-2), terwijl Twente enkele uren later een bijzonder knap gelijkspel boekte bij Manchester United (1-1).

Ondertussen ging FC Porto ten onder bij Bodø/Glimt, waardoor Nederland woensdag al 0.500 coëfficiëntpunt uitliep op Portugal. Op donderdag schoot Ajax ook nog eens uit zijn slof tegen Besiktas (4-0), waardoor we nog eens 0.333 coëfficiëntpunt pakten. SC Braga leek namens de Portugezen onderuit te gaan tegen Maccabi Tel Aviv, maar in de laatste minuten draaide de ploeg het helemaal om (2-1). Daardoor pakt Portugal deze week ook nog 0.400 punt.

Door de mooie Europese week heeft Nederland weer wat extra ademruimte op de coëfficiëntelijst. De voorsprong op Portugal bedraagt nu in totaal 3.917 punt, wat een comfortabele marge is. Portugal was en is echter bezig aan een flinke opmars, dus het gevaar is zeker nog niet geweken. Maar dit is zonder meer een opsteker die Nederland kon gebruiken in wat tot deze week nog geen groots Europees seizoen was.

Het duurt niet lang voordat het coëfficiëntengeweld weer volledig losbarst. Volgende week wordt er namelijk gevoetbald in de Champions, Europa én Conference League. Alle actieve teams van Nederland en Portugal komen daardoor in actie, waarbij er zelfs één directe confrontatie wacht: PSV en Sporting ontmoeten elkaar dinsdag in de Champions League in Eindhoven. Een resultaat van PSV zou dan extra lekker zijn voor Nederland.

Al met al mogen Ajax, AZ en Twente bedankt worden namens alle Nederlandse clubs. Het lijkt er ook op dat de Nederlandse punten dit seizoen vooral in de Europa League verdiend moeten gaan worden, al zullen PSV en Feyenoord ook nog op makkelijkere teams dan Juventus en Bayer Leverkusen stuiten. Wordt zeer spoedig vervolgd.

De huidige stand van zaken op de coëfficiëntenranglijst
5. Frankrijk 60.379 (5.214) (6/7)
6. NEDERLAND 55.733 (3.833) (5/6) 
7. Portugal 51.816(5.800) (5/5)