Ajax gewaarschuwd: 'Besiktas is favoriet'

'Besiktas is favoriet, maar Farioli kan balans in voordeel Ajax laten uitslaan'

26 september om 18:00
Laatste update: 26 september om 18:00

Ajax staat voor zijn grootste uitdaging tot nu toe in het nog prille seizoen. De ploeg van Francesco Farioli begint de Europa League met een thuiswedstrijd tegen het Besiktas van Giovanni van Bronckhorst. Met Koray Durkal, columnist van Hurriyet, blikt VoetbalPrimeur vooruit.

Ajax kan de borst natmaken voor Besiktas. Na een zeer succesvolle transferzomer zijn De Zwarte Adelaars uit de startblokken geschoten. “Besiktas heeft een heel sterke selectie gebouwd”, beaamt Durkal in gesprek met VoetbalPrimeur. “De nieuwe spelers hebben zich in korte tijd al heel goed aangepast. Ze hebben zich versterkt met belangrijke spelers als Gabriel Paulista, Ciro Immobile, Cher Ndour, Rafa Silva en João Mário.”

Fernandes belangrijkste Besiktas-speler
Mede dankzij de nieuwelingen is de rust teruggekeerd bij Besiktas. De equipe van Van Bronckhorst zette de toon met een 5-0 zege op Galatasaray in de strijd om de Turkse Super Cup en draait bovenin mee in de Süper Lig. “De belangrijkste speler dit seizoen is evenwel Gedson Fernandes. Hij zit in een heel goede periode. Rafa Silva is heel creatief in de laatste fase en Immobile is een topspits”, somt de Turkse sportjournalist de kwaliteiten van Besiktas op. “Semih Kılıçsoy ontwikkelt zich dankzij hen ook snel. We zien een heel ander Besiktas dit seizoen, het is voor iedereen een genot om naar ze te kijken.”

Besiktas is in acht officiële duels dit seizoen nog ongeslagen, met zes overwinningen en twee gelijke spelen. Toch zijn er nog kwetsbaarheden in het spel. “Besiktas kan simpele fouten maken, zeker in de verdediging. Dat zagen we in de duels met Antalyaspor (4-2) en Lugano (3-3). In het bijzonder zorgt de defensieve kwetsbaarheid van Rafa Silva voor grote problemen. Van Bronckhorst heeft een competitief team gecreëerd, maar ook hij is zich bewust van de fouten in de defensie. Besiktas moet dat verbeteren. Hun kracht ligt duidelijk in het laatste gedeelte, ze vallen snel aan en creëren en scoren makkelijk.”

Van Bronckhorst geliefd in Turkije
Van Bronckhorst staat er dan ook uitstekend op in Istanbul. “Ik vond hem als speler al geweldig en ik kan nu ook zeggen dat hij een heel goede trainer is. Hij geeft vertrouwen aan zijn spelers. Dat straalt hij ook aan de zijlijn uit. En zijn manier van spelen is erg populair. De Besiktas-fans hebben hem razendsnel omarmd, maar dat geldt ook voor andere Turkse voetbalsupporters. Als hij de tijd krijgt, kan hij weleens heel succesvol worden.”

Nieuwe start Ajax, lof voor Farioli
Het is aan Ajax om Van Bronchorst en Besiktas een halt toe te roepen. De Amsterdammers komen echter van ver, weet ook Durkal. Toch heeft hij de club nog hoog in het vaandel staan. “Ajax is een cultuur. Ajax is Johan Cruijff. Ze zijn het beginpunt van het moderne voetbal. Ook grote clubs moeten soms echter een nieuwe start maken. Dat kan pijnlijk zijn, zoals de geboorte van een baby. Maar Ajax zal zeker terugkeren vanwege de grote historie.”

Durkal kent Farioli bovendien nog van zijn tijd bij Fatih Karagümrük en Alanyaspor en heeft veel vertrouwen in de Italiaanse trainer. “Ajax heeft Farioli aangesteld voor de wederopbouw. Hij deed het uitstekend in Turkije en Frankrijk, maar zal tijd nodig hebben. Zijn speelstijl sluit wel aan bij het DNA van Ajax.”

“Mijn favoriet voor deze wedstrijd is Besiktas, maar Farioli heeft de tactische intelligentie om de balans de andere kant op te laten slaan. Zijn passie voor balbezit en de opbouw van achteruit, beschrijven hem het best. Als hij een eenheid weet te maken van Ajax, dan kunnen ze van daaruit verder groeien.”

De gebruikelijke opstelling van Besiktas: Günok; Svensson, Paulista, Uduokhai, Masuaku; Al Musrati, Fernandes; João Mário, Rafa, Rashica; Immobile