Eredivisie-clubs die niet in Europa spelen krijgen meer geld

Eredivisie-clubs die niet in Europa spelen gaan miljoenen verdelen na UEFA-akkoord

Vandaag om 19:41

De Eredivisie-clubs die niet in Europa spelen hebben financieel goed nieuws gekregen van de UEFA. De voetbalbond heeft ingestemd met een solidariteitsregeling, waardoor de teams miljoenen mogen verdelen om het gat met de topploegen te kunnen dichten.

Voetbalbond UEFA heeft al een aantal jaar een solidariteitsregeling, waarbij ook de clubs die niet in Europa spelen geld krijgen van de bond. Door heel Europa is er onderhandeld om dat bedrag hoger te maken en daarvoor is een akkoord bereikt. Eredivisie-directeur Jan de Jong spreekt van een 'belangrijk onderhandelingsresultaat' en 'enkele miljoenen extra voor de clubs'. 

De Jong legt concreet uit wat de stijging voor de clubs zal betekenen. "De solidariteitsregeling stijgt van 4 naar 7 procent van alle media-inkomsten van de UEFA. En juist die media-inkomsten zijn op jaarbasis naar 4,4 miljard euro gestegen, terwijl ze voorheen 2,8 miljard euro bedroegen. Concreet gaat het dan om een stijging van 185 miljoen naar 308 miljoen euro", zo vertelt De Jong in een persbericht. Dit bedrag moeten de vijftien clubs die niet Europees spelen verdelen.

Eredivisie-clubs staan van dat bedrag vrijwillig een percentage van vijftien procent af aan teams in de Keuken Kampioen Divisie. Als ploeg is het wel nog altijd aantrekkelijker om Europees te spelen. Bij deelname aan de Champions League ontvangt een Eredivisie-club zo'n 35 miljoen euro. In de Europa League is dat minimaal 8 miljoen euro.