Van Basten en Gullit bezorgd om Eredivisie: 'Ze kijken met minachting naar ons'

Van Basten en Gullit bezorgd om Eredivisie: 'Zijn sparringpartner geworden'

23 september om 23:37

Marco van Basten en Ruud Gullit zijn niet te spreken over de staat van het Nederlands voetbal, zo geeft het duo aan in Rondo. Volgens Gullit zijn Nederlandse clubs verworden tot 'sparringpartners', terwijl Van Basten zich zorgen maakt over de strijd met de Portugese competitie.

"Het was een heel slechte week voor het Nederlands voetbal", vangt Van Basten aan. "Ajax, Feyenoord en PSV zijn de vertegenwoordigers van het Nederlands voetbal, maar dat is pover momenteel. Het wordt zo negatief steeds, maar het was natuurlijk niet veel. We zijn in gevecht met Portugal, die hebben nog wel een Benfica, een Sporting Lissabon en een Porto, die houden het langer vol."

"Het is gek. We zijn een groter land met meer mogelijkheden, maar we leggen het toch af tegen die Portugezen", vervolgt de voormalig spits. "Dat heeft te maken met professionaliteit, met hoe je je competitie sterker gaat maken." Gullit baalt van het beeld dat men in het buitenland van de Nederlandse clubs heeft. "In het buitenland kijken ze een beetje met minachting naar ons. Sparringpartners zijn we geworden, dat vind ik wel héél erg hoor. Dan zit ik daar en denk ik: hoe moet ik dit nou verkopen? Want ik wil wel Nederland verkopen. Dat is wel heel jammer."