Heerenveen-iconen enthousiast over Van Persie

Van Persie sprak met Heerenveen-iconen: 'Hij is de baas en denkt dat het kan'

Vandaag om 12:32

Ondanks de zeperd tegen AZ zijn sc Heerenveen-iconen Foppe de Haan en Riemer van der Velde nog altijd lyrisch over Robin van Persie. Zij zien dat de topscorer aller tijden van Oranje voor een frisse wind zorgt in het Abe Lenstra Stadion.

"Ik vind het een bijzondere man. De wijze waarop hij hier zijn dingen doet en met de mensen omgaat. Zijn ideeën over voetbal vertelt en daar voor honderdduizend procent achterstaat. Dat vind ik wel heel mooi", begint De Haan bij ESPN. "Ik vind het ook heel spannend. Ik kom hier redelijk vaak, ik kom ook wel eens op het trainingscomplex. De hele sfeer is anders geworden. Er is een nieuwe dynamiek. Daar heeft hij een grote bijdrage in geleverd."

Volgens De Haan heeft Van Persie voor verandering gezorgd bij Heerenveen. "Daar lijkt het echt op", aldus de voormalig coach van de Friezen. "Ik hoop dat hij het in een seizoen voor elkaar heeft. Bij mij heeft het een poosje geduurd." De twee spraken tijdens de voorbereiding uitgebreid met Van Persie. "Dat was een leuk gesprek. We hebben afspraken gemaakt over wat we wel en niet mogen zeggen", aldus Van der Velde.

De Haan waarschuwde Van Persie wel. "Wij hebben echt tegen hem gezegd: Wat je wil is fantastisch. Maar de vraag is of het met deze spelers kan. Zo hebben we erop geschoten. Maar hij is de baas. Hij denkt dat het kan. Als hij het voor elkaar krijgt dan verdient hij een geweldig compliment. We hebben een moeilijk programma gehad. Dat scheelt ook. Maar de thuiswedstrijden hebben we het redelijk gedaan."

Ook Van der Velde is in ieder geval te spreken over de sfeer rond de club. "Richting het publiek is hij enorm open en bijzonder aardig. Hij doet gigantisch zijn best rondom alles wat om de club leeft. Dus wat dat aangaande ben ik heel enthousiast." Ook de oud-preses is echter op zijn hoede. "Ik deel de mening van Foppe. Als je Wil Hartog op een Solex zet dan wint hij de TT van Assen ook niet. Ik bedoel maar, je moet het goede materiaal ook hebben."