Nederland moet serieus vrezen op coëfficiëntenlijst na rampweek PSV en Feyenoord

Nederland moet serieus vrezen op coëfficiëntenlijst na rampweek PSV en Feyenoord

Vandaag om 13:15
Laatste update: om 13:15

Nederland heeft een bijzonder zware week achter de rug op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Door afgetekende nederlagen van PSV en Feyenoord houden 'we' geen enkel punt over aan de eerste speelronde van de Champions League, terwijl de concurrentie juist goede resultaten heeft geboekt. Nederland moet daardoor serieus vrezen voor een Portugees offensief.

PSV moest dinsdag zijn meerdere erkennen in Juventus (3-1), terwijl Feyenoord twee dagen later pijnlijk in eigen huis ten onder ging tegen Bayer Leverkusen. Doordat de eerste Europa League-speelronde volgende week pas op de rol staat, blijft Nederland steken op een totaal van 3.000 verdiende coëfficiëntpunten dit seizoen. Op de coëfficiëntenlijst bezetten nu nog altijd zesde plek, die recht geeft op twee directe Champions League-tickets. Achtervolger Portugal komt echter dichterbij.

Namens het Zuid-Europese land waren Sporting Portugal en Benfica deze week actief in de Champions League. Eerstgenoemde club wist Lille OSC met 2-0 te verslaan, terwijl Benfica ook drie punten pakte op bezoek bij Rode Ster Belgrado. Daardoor lopen de Portugezen deze week in totaal 0.800 punt in op Nederland. De Nederlandse voorsprong is nu verkleind tot een kleine 3.500 punt. Voor de beeldvorming: dit seizoen is Portugal al 2.400 punt ingelopen op Nederland.

De vijfde plek, waar we vorig seizoen even van mochten dromen, raakt juist steeds verder uit zicht: door overwinningen van Paris Saint-Germain, Stade Brest en AS Monaco pakken de Fransen, die nu vijfde staan, 0.858 punt. Nederland staat kijkt daardoor tegen een achterstand van iets meer dan vijf volle punten aan. We zullen in de nabije toekomst dus vooral naar beneden moeten kijken op de coëfficiëntenlijst, al werd dat tijdens de Europese voorrondes al duidelijk.

De Eredivisie-clubs moeten dus aan de bak in Europa, om te voorkomen dat de nummer twee van het seizoen 2025/26 niet meer direct de Champions League in gaat. Aan Ajax, AZ en FC Twente de taak om volgende week in de Europa League wél Nederlandse punten te pakken. De Amsterdammers treden in eigen huis aan tegen Besiktas, AZ speelt thuis tegen Elfsborg en Twente wacht een zware uitwedstrijd bij Manchester United. Namens Portugal is alleen FC Porto actief in de Europa League: zij brengen een bezoek aan FK Bodø/Glimt. Portugal beschikt ook nog over Vitória Guimarães in de Conference League. In die competitie worden echter minder duels afgewerkt in de league phase. Daardoor komt Vitória over twee weken pas voor het eerst in actie in het derde Europese toernooi.

Over een kleine twee weken wacht een, vanuit coëfficiëntenperspectief bekeken, zeer interessante ontmoeting: dan neemt PSV het tegen Sporting op in de Champions League. Als de Europa League-week positief verloopt en PSV een directe tik uit weet te delen aan Portugal tegen Sporting, dan kan de wereld er weer een stuk rooskleuriger uit zien voor Nederland. Op dit moment is, zeker op basis van de recente resultaten, de vrees voor het verliezen van de zesde plek niet ongegrond.

De huidige stand van zaken op de coëfficiëntenranglijst
5. Frankrijk 59.959 (4.785) (6/7)
6. NEDERLAND 54.900( 3.00) (4/5) 
7. Portugal 51.416(5.400) (5/5)