Pascal Jansen over zijn tijd in Hongarije

Jansen maakt furore bij Ferencváros: 'Verschil kunnen we vooral maken in Europa'

Vandaag om 10:54
Laatste update: om 10:57

Pascal Jansen zit helemaal op zijn plek in Hongarije, zo vertelt hij in gesprek met Voetbal International. De voormalig AZ-trainer maakte afgelopen zomer de overstap naar Ferencváros en maakt nu furore met de grootste en populairste club van Hongarije.

De clubleiding van Ferencváros had echter wel drie pogingen nodig, voordat Jansen toehapte. "Maar ter plekke werd ik meteen enthousiast", vertelt de oefenmeester. "Door de professionele werkomstandigheden, de mensen, de stad. Uit alles bleek ook dat ze hun huiswerk goed gedaan hadden. Tot in detail kreeg ik te horen wat ze aansprak in het spel van AZ en hoe ze dat bij Ferencváros voor zich zagen."

Ondanks de vele onbekende gezichten voelt Jansen zich thuis in Hongarije. "Gelouterde coaches hebben me geleerd dat als je in een ander land gaat werken, in een andere context, je niet alles moet inrichten naar jouw Nederlandse context. Want dan ga je nat. Ik vind het belangrijk dat er flink wat mensen in de staf zitten die al enige tijd aan de club verbonden zijn", verklaart de Nederlander.

Veel tijd om te wennen aan een nieuwe omgeving had Jansen echter niet. "We moesten de spelers laten wennen aan onze hoge intensiteit van trainen. Aan een andere manier van spelen ook. De saamhorigheid moest een nieuwe impuls krijgen." Allemaal met één duidelijk doel: "Een kampioenschap wordt hier heel gewoon gevonden Het verschil kunnen we dus vooral maken in Europa."

Ferencváros is de Hongaarse competitie foutloos begonnen, met twaalf punten uit vier duels. In de Europa League staat de ploeg van Jansen tegenover Anderlecht, Tottenham Hotspur, OGC Nice, Dinamo Kiev, Malmö FF, Eintracht Frankfurt én Jansens voormalig werkgever, AZ. "Dat van alle deelnemende clubs uitgerekend AZ uit de koker kwam rollen was apart. Ook al begrijp ik mijn ontslag nog steeds niet, het is óók de club die me de eerste kans als hoofdtrainer op het hoogste niveau heeft gegeven", aldus de oefenmeester.