Valse start Barça, Arsenal dankt Raya

Valse start Barça in Champions League, Arsenal dankt Raya, Atlético klopt Leipzig

19 september om 22:58

FC Barcelona heeft een valse start gemaakt in de Champions League. Met tien man gingen de Catalanen met 2-1 onderuit bij AS Monaco. Arsenal speelde gelijk bij Atalanta Bergamo, terwijl Atlético Madrid op de valreep afrekende met RB Leipzig.

AS Monaco - FC Barcelona 2-1
FC Barcelona is onder leiding van Hansi Flick uit de startblokken geschoten in eigen land, maar in de Champions League ging het al snel mis tegen AS Monaco. Na een dramatische pass van Marc-André ter Stegen moest Eric García aan de noodrem trekken. Hij kreeg daarvoor een directe rode kaart van scheidsrechter Allard Lindhout. Vijf minuten later profiteerde de thuisploeg al van het numerieke overtal via Maghnes Akliouche, die naar binnen kwam en raak schoot.

Barça leek zodoende een zware avond tegemoet te gaan, maar kon rekenen op wonderkind Lamine Yamal. De Spaanse international haalde na een klein halfuur op kenmerkende wijze uit: 1-1. Na de pauze drongen de Catalanen aan met tien man, maar kwam het ook goed weg toen Takumi Minamino in de kluts de lat raakte. Via de jonge George Ilenikhena ging het daarna toch nog mis voor Barcelona: 2-1.

Atalanta Bergamo - Arsenal 0-0
In aanloop naar het treffen in Bergamo werd duidelijk dat Arsenal het voorlopig nog zonder sterspeler Martin Odegaard moet stellen. Onder meer Jurriën Timber stond wel aan de aftrap namens The Gunners, terwijl Marten de Roon een basisplaats had bij de thuisploeg. Arsenal nam zoals verwacht het initiatief, maar voor rust leverde dat nauwelijks iets op.

In de tweede helft dreigde het mis te gaan voor de Londenaren. De bal ging op de stip na een overtreding van Thomas Partey op Ederson. Mateo Retegui ontfermde zich over het buitenkansje, maar David Raya redde schitterend. Ook de rebound was voor de doelman, die even later een poging van Juan Cuadrado over zag vliegen. Het waren ook meteen de laatste hoogtepunten.

Atlético Madrid - RB Leipzig 2-1
Met Xavi Simons in de basis en Lutsharel Geertruida op de bank kende Leipzig een droomstart. Benjamin Sesko opende al snel de score. De spits kopte in de rebound raak, na een goede actie van Loïs Openda. De Duitsers konden niet al te lang van die voorsprong genieten. Met een prachtige volley maakte Antoine Griezmann gelijk. 

Na de onderbreking golfde het spel aanvankelijk op en neer, maar daarna nam Atlético de touwtjes in handen. De Leipzig-defensie, met de ingevallen Geertruida, leek met de nodige moeite stand te houden, tot de blessuretijd aanbrak. José María Giménez kopte binnen uit de fraaie assist van Griezmann.

Stade Brest - Sturm Graz 2-1
Het duel tussen Brest en Sturm Graz was ook een treffen tussen twee Nederlandse keepers. Marco Bizot verdedigde het Franse doel, Kjell Scherpen stond bij de Oostenrijkers onder de lat. Bizot had het meeste reden tot lachen. Brest won met 2-1 bij zijn Champions League-debuut.