Conclusies: Teleurstellende Veerman tussen wal en schip, PSV in zelfde 'impasse'

Conclusies: harde Champions League-conclusie voor PSV, toch één opsteker

17 september om 21:25

PSV is weer terug op aarde, na een ontnuchterende avond op bezoek bij Juventus. De Eindhovenaren gingen met 3-1 onderuit en VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Defensie (nog) geen Champions League-niveau
Hoewel Ryan Flamingo en Matteo Dams zich nog kranig weerden, werd tegen Juventus pijnlijk duidelijk dat PSV met deze achterhoede geen hoge ogen gaat gooien in de Champions League. Het ontbeert de laatste lijn van trainer Peter Bosz aan doortastendheid, samenhang, ervaring en misschien ook simpelweg aan kwaliteit. Het is dan ook te hopen voor PSV dat Rick Karsdorp, Adam Nagalo en wellicht ook Ivan Perisic daar verandering in brengen.

Zelfde situatie als vorig seizoen 'dreigt'
Tegen Juventus faalde PSV voor zijn eerste, echt serieuze test van dit seizoen. Net als in de vorige voetbaljaargang zijn de Eindhovenaren in eigen land oppermachtig, maar is aanhaken bij de Europese (sub)top op dit moment nog een brug te ver. PSV werd vorig jaar wel tweede in een Champions League-poule met Arsenal, RC Lens en Sevilla, maar moest het vervolgens in de achtste finale afleggen tegen Borussia Dortmund. Tegen Juventus verviel de formatie van Bosz in dezelfde fouten als tegen Dortmund en Arsenal vorig seizoen.

PSV loopt ruim twee miljoen euro mis
Buiten de sportieve redenen, was een resultaat in Turijn ook op financieel zeer welkom geweest voor PSV. Bij een overwinning had de Nederlandse kampioen namelijk maar liefst 2,1 miljoen euro aan prijzengeld bij mogen schrijven. Een gelijkspel was goed geweest voor 700 duizend euro. PSV blijft nu echter met lege handen achter. De Eindhovense penningmeester zal hopen dat het treffen met Sporting Portugal over precies twee weken meer oplevert.

Veerman te klein voor het tafellaken, maar te groot voor het servet
Het is geen geheim dat Veerman, die afgelopen maand werd uitgeroepen tot Speler van de Maand in de Eredivisie, bij vlagen uitdaging mist in de Nederlandse competitie. De middenvelder keek daardoor des te meer uit naar de Champions League-campagne van PSV, maar na een aardige start viel Veerman door de mand in Turijn. De Oranje-international stelde - zeker niet voor het eerst - teleur op het allerhoogste niveau en was bij alle tegengoals van PSV betrokken.

Koopmeiners doet uitstekende Oranje-sollicitatie
Met Veerman en Jerdy Schouten had PSV twee Oranje-middenvelders in de basis staan, maar toch was het een andere Nederlandse middenvelder die in het Allianz Stadium heerste op het middenveld: Koopmeiners was overal en bezorgde met name Schouten, maar ook Veerman een lastige avond. Dat zal bondscoach Ronald Koeman zeker niet ontgaan zijn, nadat hij de linkspoot van Juventus de afgelopen interlandperiode niet selecteerde. Het ontbrak Koopmeiners toen aan wedstrijdritme. 

Eén PSV-opsteker op verder duistere avond
Hoewel men bij PSV deze avond snel zal willen vergeten, is er door het nieuwe Champions League-format zeker nog geen man overboord voor Peter Bosz en consorten. PSV krijgt nog zeven kansen om zich te revancheren, terwijl Juventus tot de moeilijkere tegenstanders van de Eredivisie-koploper behoort. Daarnaast kan de late treffer van Ismael Saibari wel eens heel belangrijk worden voor PSV: de verwachting is dat doelsaldo een grote rol kan gaan spelen bij de eindstand in de nieuwe opzet van het miljardenbal.